Главният готвач на Кремъл Анатолий Галкин повдигна завесата за предпочитаната от президента на Русия Дмитрий Медведев и премиера на страната Владимир Путин храна. Кулинарът разказа пред РИА Новости и за мерките по безопасност, които се спазват при приготвянето на блюдата за първите на деня, а след това се впусна и в спомени за предпочитанията на първенци от съветски времена.

Според Галкин, Медведев и Путин обръщат сериозно внимание на вида си, като предпочитат да ядат много зеленчуци, плодове и „зеленилки". „По-малко мазно. Много разделно ядене", посочи кулинарът. Първите лица предпочитат на официални приеми коктейли - с много лед, капка лимонов сок, джоджен, няколко капки сироп и 50 грама шампанско. „Така да утолява жаждата... Смятам, че това е възможно най-оптималният вариант", каза готвачът.

Той съобщи още, че най-предпочитаните от държавния глава и премиера алкохолни напитки са бялото и червено вино. В този аспект първите в държавата се отличават от предишните обитатели на Кремъл, които отдавали предпочитания на силните спиртни питиета.

В частност Борис Елцин и Михаил Горбачов „си пийвали по водчица". Освен това първият и последен президент на СССР харесвал и арменски коняк, като пренебрегвал френския.

Галкин посочи още, че Горбачов обичал да закусва каша, а по време на визити извън страната опитвал на драго сърце екзотични блюда. Същевременно обаче, съпругата му постоянно се ограничавала в храната.

Кулинарът добави още, че най-взискателният сред обитателите на Кремъл бил Борис Елцин. Той обичал месо от глиган и лос, сибирска сига, която се приготвяла по специален начин.

Той сподели и интересни факти за високопоставените гости на Кремъл. Така например съпругата на тогавашния президент на САЩ Лора Буш винаги се стараела да изпробва всички блюда на масата, а след вечеря се оплаквала, че напълняла с три килограма. Възхитена от пира в Кремъл била и „желязната лейди" на Великобритания Маргарет Тачър. Английската кралица Елизабет II подарила сребърен сервиз на Анатолий Галкин, когато същият бил стажант в Бъкингамския дворец.

В разказа си за хранителните навици на руските управници Галкин намеси и темата за сигурността. Той увери, че зад гърба му в кухнята не стои нито един служител от Федералната служба по охрана. „Всички ние сме отговорни хора", поясни кулинарът. Той добави още, че лично проверява по 30-40 пъти блюдото преди да отиде на масата.