Какво представлява заатар и как да го използваме?

2735
Какво представлява заатар и как да го използваме?

В повечето кухни обикновено има няколко подправки или смеси от подправки, които са се наложили като основни.

Продукти, като чесън, червен пипер, сол и черен пипер, са задължителни за всички готвачи и се намират във всеки кухненски шкаф.

Но ако сте сред по-авантюристичните натури по отношение на храната, вероятно сте чували за заатар. Всъщност, това е комбинация от няколко подправки.

Именно тази смес е изключително универсална и може безпроблемно да бъде включена във всяко ястие, което приготвяте.

Една проста комбинация от сушен риган, мащерка, майорана, смрадлика и препечени семена от сусам дава на всяко ястие перфектния земен, но оживен ароматен профил. Крайният резултат? Нещо, което е толкова удивително отличително, възхитително и приятно, че ще искате да използвате заатар при всяко готвене.


Въпреки че подправката едва сега получава дължимото й признание, заатарът има вековна история – още от библейски времена и дори по-назад към Древен Египет. И заради тази изключително дълга история, сместа няма определена рецепта, тъй като много места, на които я използват, са разработили свои собствени имена и рецепти за нея. 

Казват, че заатар е храна за мозъка. Но кое го прави такава? В нея има мащерка, смрадлика и риган, билки, богати на флавоноиди, тимол и карвакрол и дори е препоръчвана като лекарство в испанския кралски двор.

Освен това е толкова универсална, че може да се използва за месо, морски дарове, печени зеленчуци, дипове, сосове за салати или дори върху плоски питки с малко зехтин. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg