Когато в продължение на определено време дадена храна не се консумира, тя се разваля.

Но дали това се отнася и за сладките газирани напитки, като колата?

Какво може да се случи, ако оставим чаша с напитката да престои на стайна температура?

Такъв експеримент правят от Temponaut Timelapse - канал в YouTube, специализиран в документирането на процеса на разлагане на различни храни.

За целта те пълнят чаша с кола и лед, гарнират я с резенче лимон и я оставят да престои 105 дни.

Промените, които се случват през първата седмица, са незначителни. Ледът се топи, лимонът се свива и течността бавно се изпарява.

Но на осмия ден по стените на чашата започват да се образуват размити петна от синьо-зелена плесен. Те стават все по-големи с течение на времето и до края на експеримента чашата съдържа повече плесен, отколкото кола.

Както показва каналът на Temponaut Timelapse, не всички храни се разлагат по един и същи начин. Някои започват след няколко дни на плота, докато други остават незасегнати подозрително дълго време.