Какво се случва, когато се бомбардира вулкан?

6535
Какво се случва, когато се бомбардира вулкан?

© Pixabay

Вулканът Кумбре Виеха на испанския Ла Палма, част от Канарските острови, започна да изригва през септември 2021 г. и го прави през последните два месеца.

Потокът от лава от тогава насам покри близо хиляда хектара, унищожи повече от 2600 сгради и изсели около 7 000 души от домовете им.

На фона на липсата на всякакви признаци за спиране, Казимиро Курбело, президент на общинския съвет на съседния остров Ла Гомера, предположи, че може би потоците от лава биха могли да бъдат отклонени далеч от населените региони чрез по-екстремни мерки, като например чрез бомбардировка.


„Може би това е лудост, но оставам с впечатлението, от технологична гледна точка, че трябва да се опита", заяви той.

Къща се спаси като по чудо от изригналия на Канарските острови вулканВулканът Кумбре Виеха започна да изригва в неделя, като над 200 домове бяха унищожени, а около 6 000 души евакуирани

Колкото и налудничаво да звучи идеята на Курбело, той не е първият, който я предлага. Всъщност, това вече е изпробвано, разказва Amusing Planet.

Годината е 1935, а вулканът Мауна Лоа на Хавай изхвърля потоци лава, приближаващи се опасно близо до град Хило, тогава дом на 16 000 жители.

Томас Джагар, основател и първи директор на Хавайската вулканична обсерватория на Геоложката служба на САЩ, призовава военновъздушния корпус на армията и подполковник Джордж С. Патън да изпратят военни самолети да взривят бомби близо до кратера.

Идеята не е вулканът да бъде унищожен или да се спре изригването му, което, така или иначе, е невъзможно, а скалистите канали и подземните тунели, които лавата следва към Хило, да бъдат срутени и по този начин да се отклони предстоящата опасност.

На 27 декември малка ескадрила прелита над потоците лава и хвърля куп бомби „с поразителна техническа точност“. Половината от тях са пълни с тротил, а другата половина са просто димни бомби, за да могат пилотите да видят къде са паднали експлозивите.

Шест дни по-късно изригването приключва и Томас Джагар обявява операцията за успешна. Други обаче са скептични. „Няколко бомби пропуснаха целите си, а тези, които ги улучиха, изглежда не предизвикаха подобни топографски промени“, пише Робин Джордж Андрюс за National Geographic.

Хауърд Стърнс, геолог, който е на борда на последния самолет с бомби, също смята, че спирането на изригването е чисто съвпадение.

Подобна операция е извършена през 1942 г. на Мауна Лоа по време на друго изригване. По това време целта е да се потушат искрите, излъчвани от изригващия вулкан; тъй като е средата на Втората световна война, а ярко светещата лава може да помогне на вражеските летци да се ориентират.

Подобно на предишната, експлозията обаче не изглежда да има значителен ефект върху потока от лава, казва геофизикът Хана Дитерих.

Въпреки съмнителния успех, продължава да се обсъжда възможността за използване на въздушна енергия за отклоняване на потоците от лава, ако те застрашават населените места. През 1975 и 1976 г. учените хвърлят множество бомби върху древните образувания от лава на Мауна Лоа, за да проучат кои характеристики биха се поддали на съвременните технологии.

Потвърдено е, че вулканичните могили, намиращи се върху отдушник или пукнатина, излъчващи обилни количества лава, са уязвими на срутване, което предполага, че усилията трябва да бъдат насочени към тях в бъдеще.

През 1983 г., по време на по-малко изригване на Етна, инженери поставят екплозиви ръчно,плъзгайки ги в малки тръби, изкопани до лава каналите. За съжаление, лавата е толкова гореща, че може да доведе до преждевременна експлозия. Учените пръскат вода в тръбите, за да ги охладят, но това предизвиква драматични температурни колебания, които деформират каналите.

Когато Етна изригва отново през 1991 г., се прилага различен подход. Американската армия хвърля не бомби, а големи бетонни блокове над тръбите от лава в опит да ги смаже и да спре потока. Но това се оказа безплоден опит. Така инженерите се връщат към експлозивите.

Първо, самосвал издълба сравнително безопасен път нагоре по осеяната с лава скала. След това екипи старателно изстъргват материал от страната на тръбата, за да направят отвори и да поставят експлозиви. Поставени са близо 8 тона.

Този път експлозията издълбава огромна дупка в голям канал от лава. По-голямата част от лавата се оттича от тази дупка в поредица от изкуствени канали, където се охлажда и втвърдява, спасявайки град Заферана Етнеа и неговото население от 9500 души.

Но можем ли да използваме бомби, за да отклоним потоците от лава от Кумбре Виеха? Малко вероятно, според Ариана Солдати, вулканолог от Щатския университет в Северна Каролина.

„Трябва да можете да я отклоните някъде, където няма нищо – няма частна собственост, няма инфраструктура, нищо“, казва Солдати. В случая с този вулкан, изригващи пукнатини се отварят точно до къщите на хората, което прави употребата на експлозиви безразсъдна.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg