Какво ще стане, ако ограничите твърде много солта?

4086
Какво ще стане, ако ограничите твърде много солта?

Прекаляването със солта в храната се свързва с високо кръвно налягане, задържане на вода, подуване.

Ето защо лекарите препоръчват да ограничим приема й до под 2300 милиграма на ден, а в някои случаи дори до 1500 милиграма на ден.

Но както консумацията на прекалено много натрий създава проблеми, така и малкото количество също може да има лоши последствия.

Ето 6 малко известни опасности от твърде голямото ограничаване на натрия.

1. Възможно повишаване на инсулиновата резистентност


Някои проучвания свързват диети с ниско съдържание на натрий с повишена инсулинова резистентност. За такава говорим, когато клетките на тялото не реагират добре на сигнали от хормона инсулин, което води до по-високи нива на инсулина и кръвната захар.

Смята се, че инсулиновата резистентност е основна причина за сериозни заболявания, включително диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

2. Няма ясна полза за сърдечните заболявания

Вярно е, че намаляването на натрия може да понижи кръвното налягане. Самото то обаче е само рисков фактор за заболявания. Според проучвания, които разглеждат ефектите на диетите с ниско съдържание на натрий върху сърдечните удари, инсултите и риска от смърт, е установено, че по-малко от 3000 милиграма натрий на ден е свързан с повишен риск от смърт от сърдечни заболявания, включително от сърдечни пристъпи и инсулти.

Но друго проучване съобщава за по-висок риск от смърт от сърдечно заболяване при по-ниските от препоръчваните към момента нива на натрий.

3. Повишен риск от смърт от сърдечна недостатъчност

При сърдечната недостатъчност сърцето не е в състояние да изпомпва достатъчно кръв в тялото, за да задоволи нуждите му от кръв и кислород. Това е доста сериозен проблем, а интересното е, че диетите с ниско съдържание на натрий са свързани с повишен риск от смърт при хора със сърдечна недостатъчност.

Проучване установява, че хората, които са ограничили приема на натрий, имат със 160% по-висок риск от смърт. Уговорката обаче е, че резултатите са само от едно проучване, така че са необходими повече изследвания.

4. Диета с ниско съдържание на натрий може да повиши LDL холестерола и триглицеридите

Много са факторите, които водят до по-висок риск от сърдечни заболявания, включително повишен LDL (лош) холестерол и триглицериди. Редица изследвания показват, че диетите с ниско съдържание на натрий могат да повишат нивата на LDL (лошия) холестерол и триглицеридите.

5. Повишен риск при хора с диабет

При хора с диабет има повишен риск от инфаркти и инсулти. Затова и на много от тях им се препоръчва ограничаване на приема на сол. Но някои проучвания откриват връзка между прием на ниско съдържание на натрий и повишен риск от смърт както за диабет тип 1, така и за тип 2.

6. По-висок риск от хипонатриемия (ниски нива на натрий в кръвта)

Хипонатриемията е състояние, характеризиращо се с ниски нива на натрий в кръвта. Симптомите му са подобни на тези, причинени от дехидратация. В тежки случаи може да доведе до главоболие, припадъци, кома и дори смърт.

Спортистите, особено тези, които участват в силови тренировки или бягане на дълги разстояния, имат висок риск от развитие на хипонатриемия, но в техния случай обикновено това се дължи на прекалената консумация на вода и невъзможност да си набавят натрия, който се губи при потене.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg