Камикацу - градът, който не произвежда никакъв боклук

7339
Камикацу - градът, който не произвежда никакъв боклук

© Pixabay/Instagram

Събирате ли разделно отпадъците си? А намирате ли го за досадно?

Помислете за жителите на Камикацу - малък град в планините на остров Шикоку в Югозападна Япония, които трябва да сепарират боклука си в 45 различни категории.

В центъра за събиране на отпадъци има отделни контейнери за различни видове продукти: вестници, списания, картонени кутии, метални капачки, пластмасови бутилки, алуминиеви кутии, флуоресцентни лампи и т.н. Може би си мислите, че това е прекалено, но жителите на Камикатсу имат за цел нулеви загуби на отпадък, които вече са постигнати на 80%.

Първоначално Камикацу управлява боклуците си като всеки друг малък град по света: изхвърлят ги в природата или ги изгарят в домовете. Но изгарянето на боклука създава огромни количества парникови газове, а сметищата замърсяват околната среда.

 

A post shared by jjwalsh (@jjwalsh) on

Така жителите на градчето решават да променят навиците си. През 2003 г. те въвеждат концепцията за "нулеви отпадъци", посочва Amusing Planet.

В началото е трудно за всички. Измиването и сортирането на боклука е досадна и отнемаща време задача. Както стъклените, така и пластмасовите бутилки трябва да бъдат освободени от капачките и да бъдат сортирани по цвят.

Пластмасовите бутилки от соев сос и мазнина за готвене трябва да се събират отделно от бутилките, които съдържат минерална вода и зелен чай. Всеки пластмасов или хартиен етикет на бутилките трябва да бъде премахнат. Вестниците и списанията трябва да бъдат събрани в чисти пакети. Правилата са безбройни.

Няма система за събиране на боклука от домовете, така че жителите на града трябва да ги носят сами в центъра за рециклиране. Работниците в центъра след това се уверяват, че боклукът е правилно сортиран и отива в правилните контейнери.

Този град гори от 53 г. и може да продължи да гори 250 г.Днес знаци предупреждават посетителите за опасността от задушаване или да бъдат погълнат от разтворилата се земя, но в стария миньорски град Сентралия някога са живели над 1 000 души

Използваните дрехи, бижута и други неща, от които хората вече не се нуждаят, изчезват в магазина за рециклиране и се разменят за други вещи. В града има и завод, в който се произвеждат предмети от нежелани стоки, като например плюшени мечета от старо кимоно.

Това, което първоначално е огромна тежест, постепенно се превръща в начин на живот в Камикацу. Хората започват да гледат на боклука по различен начин. Те стават по-внимателни към това, което купуват, как го използват и как се разпореждат с него. Собственик на магазин в Камикату казва, че след стартирането на програмата купува само неща в картонени кутии, така че те да могат да се използват за опаковане на други вещи.

В крайна сметка, малкият град с малко над 1700 души става толкова добър в рециклирането, че само 20% от генериратите боклуци отиват в депото, което се надяват да бъде премахнато до 2020 г.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...