Камилчино - новата любима напитка на Африка

4953
Камилчино - новата любима напитка на Африка

© Pixabay

Чаят е един от основните експортни продукти на Кения, но в столицата Найроби вече има друга напитка, която придобива все по-голяма популярност - капучино, приготвено с камилско мляко, което местните наричат "камилчино" или "камилате".

В миналото камилското мляко се e консумирало основно от местното сомалийско малцинство, за което то е традиционна напитка. В последно време обаче печели все повече привърженици, включително и зад граница, пише CNN.

Млякото на камилите се пие отдавна в много части на света, включително в части от Близкия Изток, Азия и Австралия. В Източна Африка обаче то е било част от менюто най-вече в изостаналите селски региони, но не и в градовете.


Богатите му хранителни свойства обаче го правят все по-предпочитано, а и цената надвишава значително тази на широкоразпространеното краве мляко. Фермерите в Кения отбелязват, че половин литър камилско мляко, готово за консумация, струва между 10 и 20 щатски долара на международните пазари, докато кравето мляко се продава на цена от около 50 цента за половин литър в САЩ, например.

В Африка живеят 80% от всички камили в света, като 60% от тях са концентрирани именно в източната част на континента. Само в Кения популацията на камили надхвърля 4 милиона животни. От 1999 година насам броят им се е увеличил четири пъти.

Пазарът на камилско мляко обаче остава не особено развит, като продукцията се предлага основно от малки ферми, които нямат достъп до глобалния пазар на хранителни продукти и не разполагат с необходимата организация и логистика.

Но въпреки това той генерира оборот между 90 и 100 милиона долара годишно за кенийската икономика. Според местните производители потенциалът за растеж е огромен.

Клонирани камили превземат арабския святКлонирането се радва на голямо търсене в конкурентния свят на камилските конкурси за красота, стимулирайки учени от клиника в Дубай да работят денонощно, за да произвеждат копия


Освен това камилите се превръщат в ефективна алтернатива на останалите селскостопански животни на фона на засушаванията, които зачестяват в последните години из целия регион на Източна Африка. За разлика от овцете или кравите, камилите могат да изминат по над 150 километра без вода и могат да се охлаждат без проблем при температури от 49 градуса по Целзий.

А и млякото им се търси от платежоспособни клиенти, които искат да се възползват от хранителните му качества и да консумират биосъобразни продукти.

Сред основните предизвикателства, пред които е изправен секторът, е слабо развитата пътна инфраструктура в страната, затрудняваща достъпа до отделните производители, както и липсата на достатъчно хладилни складове и камиони. Това възпрепятства навременните и безопасни доставки на млякото от фермите до хранителните магазини и заведенията.

За местните производители е трудно да покрият международните стандарти за качество, които биха им осигурили по-лесен достъп до глобалния пазар.

Усилията за модернизацията на сектора обаче продължават. Асоцияцията на производителите на камилско мляко в Кения се надява, че през следващите години пазарът може да достигне оборот от 200 милиона долара годишно и да осигури прехрана за 12 милиона домакинства, които са заети с отглеждането на тези животни. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg