Катедралата в Москва, която беше плувен басейн

2759
Катедралата в Москва, която беше плувен басейн

© Pixabay

На северния бряг на река Москва в руската столица се намира най-високата православна църква в света - катедралата Христос Спасител.

На мястото през по-голямата част от последните 150 години се намират две църкви, а преди това огромен плувен басейн - най-големия в Съветския съюз.

Оригиналната катедрала

След края на Наполеоновите войни цар Александър I решава да построи катедрала в Москва в чест на Христос Спасителя. Той държи на неокласически дизайн, пълен с масонска символика, който възлага на архитект Александър Лаврентиевич.

Но наследникът на Александър I - Николай I, е дълбоко православен и не харесва елементите от неокласицизма и масонството. Той променя чертежите, като взима за пример Света София в Константинопол.

Първоначално избраното място за катедралата също е изоставено, като новата локация е по-близо до московския Кремъл. Строителните дейности започват през 1839 г. - близо три десетилетия, след като Александър I за първи път изразява желанието си да построи катедралата.

Минават още четиридесет години, преди да бъде свалено и последното скеле. Катедралата е осветена през 1883 г., посочва Amusing Planet. 

Николай I нае някои от най-добрите руски художници, които да разкрасят интериора й. Това отнема двадесет години. 

Но34 години след освещаването й Октомврийската революция от 1917 г. сваля монархията и няколко години по-късно се ражда Съветският съюз. Болшевиките не са настроени положително към религията, отхвърлайки идеята църквата да контролира държавата.

Така че първото нещо, което правят след идването си на власт, е да популяризират атеизма. Религиозната собственост е конфискувана, вярващите са тормозени, а духовниците са депортирани в трудови лагери в Сибир.

Голямата катедрала, разположена в близост до Кремъл, се превръща в грозна гледка, но все пак оцелява още десет години. През 1931 г. - по нареждане на Йосиф Сталин, великолепната сграда е съборена.

Днешната катедрала

Дворец на Съветите

Междувременно съветските служители искат нов административен център, достатъчно голям да побере делегати от всички нови републики, които се присъединяват към съюза. Сталин иска тази сграда да бъде емблема на СССР.

Дворецът на Съветите, както е наречена, трябва да бъде най-високата в света с предложена височина от 415 метра. Първите 100 метра трябва да бъдат статуя на Ленин.

Строителството започва в края на 30-те години. Изкопана е голяма кръгла яма, от която изваждат старата катедрална основа. Новата е леко вдлъбната бетонна плоча с концентрични вертикални пръстени, предназначени да носят основните колони.

Изграждането на стоманената рамка за по-ниските нива обаче току-що е започнало, когато Хитлер нахлува в Русия и строителството трябва да бъде спряно. То никога не се възобновява. По време на войната частично издигнатата стоманена рамка е свалена и използвана за отбранителни укрепления на Москва и железопътни мостове.

Но надеждата за изграждането на сградата не умира и архитектът й Борис Йофан продължава да усъвършенства дизайна, но черновите му остават неизползвани и през 1958 г. целият проект е окончателно спрян.

13-те най-красиви президентски дворци в светаОт Елисейския дворец до президентския дворец на Суринам - всички те впечатляват

Басейнът 

По предложение на първия секретар на партията Никита Хрушчов неизползваната кръгла основа на незавършената сграда е напълнена с вода и се превръща в обществен плувен басейн.

Московският басейн отваря врати през 1960 г. и по това време е най-големият басейн в Съветския съюз и един от най-големите в света.

Единственият по рода си кръгъл басейн има диаметър 130 метра и капацитет от двадесет хиляди души. Той е отворен през цялата година, дори през зимата.

Температурата на водата е регулирана, така че басейнът да е хладен през лятото и горещ през зимата. Той е много популярен през първите години, привличайки 24 милиона посетители за десетилетие.

Днешната катедрала

Новата катедрала

Към края на Съветския съюз християнските общности в цялата страна започват да възстановяват църквите си и отново се провеждат религиозни служби. След разпадането на Съветския съюз е взето решение за възстановяване на емблематичната църква, която някога се издига на мястото на басейна.

Над милион московчани даряват пари за проекта. През 1994 г. московският басейн е съборен и започва реконструкцията на катедралата. Тя е осветена през 2000 г.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg