Китай създава мегаград с по-голямо население от Япония

8248
Китай създава мегаград с по-голямо население от Япония

Китай има увлечение по мегаградовете. Страната строи мегаград от регион с девет града в района на делтата на Перлената река, още два други на север, а сега има планове за мегаград, който би бил с по-голямо население от повечето държави.

Китайското правителство обяви плановете си да превърне Пекин (с население от 20 милиона в момента) в центъра на мегаград с площ от 212 000 кв. км., който в крайна сметка ще има 130 милиона жители. Така този мегаград ще има с около 3 милиона повече жители от Япония.

При сформирането на нов мегаград идеята е да се обединят ресурсите на всеки от участващите региони – дълбоките джобове и възможности за проучвания на Пекин, пристанищният достъп на Тианджин до морето Бохай Bohai Sea и технологичният напредък не провинция Хъбей. Новопостроени магистрали и мостове ще свързват отделните градове.


Вижте още: За 19 дни в Китай завършиха 57-етажен небостъргач (видео) 

Китай обаче бързо осъзнава, че прекомерният растеж си има и своите сериозни предизвикателства.

За да се напълнят всичките тези нови сгради с хора, означава, че повече хора ще имат нужда от основна инфраструктура, която Китай все още не е създала. Строежите на болници, училища и транспортни връзки вече изостават на фона на множеството нови жители в някои от най-новите предградия на Пекин.

Високоскоростните влакове, които трябваше да скъсят тричасовотото пътуване от Пекин до Тианджин да малко повече от половин час, вече са претъпкани. Трите основни глада на запланувания нов мегаполис са свързани с магистрали, които криволичат из страната, но в крайна сметка, нямат връзка с нищо.

Обикновено имотните данъци помагат за намаляване на товара на държавата. Както пише The Times обаче в Китай няма такива. Вместо това страната разчита на продажбата на земя, за да генерира данъчни приходи, който богатият Пекин няма планове да дели с по-малките градове, дори и след преначертаването на границите.

В дългосрочен план проблемът с данъците може да се превърне в основна заплаха за устойчивостта на проекта. Предвид факта колко бързо Китай е успявал да построи огромни градове в миналото, не се изненадвайте, ако проектът в крайна сметка успее, дори и изкуствено.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg