Китай улеснява изхода на фондовете за дялов капитал от компания след IPO

559
Китай улеснява изхода на фондовете за дялов капитал от компания след IPO

В отговор на всеобщото недоволство от страна на чуждестранни инвеститори, двете национални фондови борси на Китай ще облекчат ограниченията за акционерите, които искат да продадат акциите си в една компания, след като тя се листне на борсата, информира Reuters.

Инвеститорите, които купуват дял от една компания в 12-месечен срок преди тя да подаде проспект за първично публично предлагане (IPO), ще имат право да продадат акциите си една година след листването на компанията на борсата, съобщават днес от борсите в Шанхай и Шенжен.

Новите правила ще влязат в сила от 1 октомври. Преди това подобни акции бяха блокирани за търговия за период от 36 месеца след IPO-то.

В популярни финансови онлайн форуми в Китай, като Eastmoney.com обаче, много индивидуални инвеститори се оплакват, че новите правила може да се отразят зле на пазара и да насърчат фондовете за рисков капитал да инвестират със спекулативна цел в компании, готови за IPО.

Основният индекс на Шанхайската фондова борса е паднал с повече от 60% от рекордната си стойност през миналия октомври и с 50% от началото на годината. Това е и най-лошото представяне на борсов индекс в света през през 2008 г.

Глобални инвестиционни фондове като Carlyle Group и Goldman Sachs бързо увеличават инвестициите си в Китай, опитвайки се да извлекат полза от двуцифрения икономически растеж в страната и да диверсифицират портфолиата си в условията на слабата щатска икономика.

Много западни компании се оплакват, че нещата в Китай са доста трудни, тъй като частните компании срещат пречки при получаването на одобрение от правителството, за да се листнат на местните фондови пазари, като по този начин елиминират един от ключовите начини, използвани в другите страни за освобождаване от инвестиции.

Дори и ако една компания получи одобрение за листване от местния регулаторен орган, инвеститорите в нея трябва да изчакат най-малко три години след листването, за да могат да продадат акциите си.

Китай от време на време влиза в конфликт с компаниитe за дялово инвестиране, осуетявайки действията на чуждестранни инвеститори, особено ако са насочени към закупуването на дялове в индустрии, оценявани като стратегически за страната.

Пекин обаче обеща през тази година да привлече чуждестранни фондове за рисков капитал и да развие частни фондове за дялово инвестиране, за да намали зависимостта на китайските компании от банково финансиране.

Правителството също така планира да открие подобен на Nasdaq пазар на фондовата борса в Шенжен с цел да привлече start-up компании, между които и високотехнологични форми, които са популярни между глобалните фондове за рисков капитал.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...