Китайски компании инвестират в многоетажни свинеферми

3993
Китайски компании инвестират в многоетажни свинеферми

Седеметажни свинеферми се извисяват в горите на планината Яджи в Южен Китай. Те са собственост на частната земеделска компания Guangxi Yangxiang, която в момента строи още четири здания, едното от които ще е на цели 13 етажа.

Очаква се то да се превърне в най-високата свинеферма в света, пише Reuters. 
 
Подобен подход на отглеждане на свинете в многоетажни сгради е изпробван в миналото и в Европа. Някои от тях продължават да работят, други са изоставени, но през последните години почти не са строени такива свинеферми.

Основните трудности са свързани с управлението и обществената съпротива срещу големите, интензивни стопанства.  
 
Китай обаче отглежда най-голямата популация от свине в света. През последните три десетилетия Поднебесната империя се опитва да модернизира селското си стопанство и да осигури условия за създаване на поминък в отдалечените региони на страната.

Всяка година в Китай се колят по 700 милиона прасета, което е над 50% от световното потребление. 
 
Управителят на многоетажната свинеферма твърди, че моделът има и някои големи предимства. Едно от тях е, че спестява енергия и ресурси. Компанията не се нуждае от огромни площи, но в същото време може да отглежда голям брой животни. 
 
Китайските компании, като Yangxiang, в момента инвестират огромни суми в своите стопанства, въпреки че цената на свинското се движи на най-ниските си нива за последните 8 години.

За някои от тях обаче инвестицията е твърде рискова. Освен ниските цени, те се притесняват и от по-бързото разпространение на болестите при този тип отглеждане. 
 
Въпреки това високите свинекомплекси могат да имат успех в гъстонаселените региони, където земеделската земя е оскъдна. На пръв поглед планината Яджи не изглежда най-подходящото място за огромна ферма.

Масивните бетонни сгради, до които се стига по тесен планински път, се извисяват над гъстите гори в долината, която Yangxiang възнамерява да развие като туристическа атракция. 
 
Мястото обаче е сравнително близо до Гуиганг - град с речно пристанище и водни пътища към делтата на Перлената река, един от най-гъстонаселените региони в света. Докато Пекин все повече насърчава животновъдство в китайската "житница" на североизток, експертите се притесняват, че за фермите там е много по-трудно да осигурят безопасни доставки на свинско месо до големите градове, намиращи се на хиляди километри.

Това е и причината за пренасочването на част от инвестициите в селските райони в южните провинции, като Гуанси и Фуджиан, където теренът е планински, но е много по-близо до китайските мегаполиси. 
 
До края на тази година Guangxi Yangxiang планира да отглежда 30 000 свине майки на площ от 11 хектара, произвеждайки годишно около 840 000 прасета. Така компанията ще се превърне в най-голямата и най-интензивна ферма за разплод на свине в света.

За сравнение, една голяма конвенционална свинеферма в Северен Китай обикновено отглежда по 8000 свине на площ около 13 хектара.
 
Вертикалната експанзия обаче идва с увеличаване на разходите и на сложността на строителството. Сградите трябва да бъдат оборудвани със специални вентилационни системи и канализация, обяснява Хуе Шивей, който управлява китайското звено на американската компания за управление на ферми Pipestone Livestock Technology Consultancy.
 
"Този подход не се нуждае от много земя, но увеличава сложността на структурата, а разходите за бетон и стомана също нарастват", казва той.
 
Мерките за здравна безопасност също повишават разходите, тъй като рискът от необичайни заболявания, който все още е основен проблем в китайския животновъден сектор, е по-висок при отглеждането на повече животни под един покрив. Всяка епидемия на практика може да доведе до екстензивно унищожаване на животни. 
 
Инсталацията за преработка на отпадъците все още е в процес на изграждане във фермите на Yangxiang. Компанията търси начини да се справи с огромните количества оборски тор.

След третирането течността ще се пръска върху околните гори, а твърдите вещества ще се продават в близките ферми като продукти за органично подхранване на почвата. 
 
"В Китай тепърва ще се появяват нови, конкуриращи се идеи за отглеждането на свине. Високите ферми също са част от този процес. В крайна сметка, ще се появи подходящият модел", казва Хуе Шивей. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg