Климатични промени: Малки стъпки, които да направите, за да ги спрете

1121
Климатични промени: Малки стъпки, които да направите, за да ги спрете

© pixabay.com

Ограничаването на глобалното затопляне до 1.5 ℃ над прединдустриалните нива изисква постигането на нулеви емисии до средата на този век.

Това означава, че имаме по-малко от три десетилетия да променим поведението си от последния век, за да намалим емисиите до нула, балансирайки тези, които са неизбежни, като активно премахваме въглерода от атмосферата, пише psyh.org.

За да направим обрат възможно най-скоро, всеки един от нас може да внесе промяна в начина си на живот.

Не е изключено досега да не сте разпознавали малките стъпки, които ще допринесат много за бъдещето на човечеството. В следващите редове ще ви посочим кои са те.

Какво можем да избягваме?

До този момент най-ефикасният начин за намаляване на въглеродните емисии касае транспорта. Без кола намаляваме парниковите газове средно с 2 тона въглеродни емисии на човек всяка година. Същевременно, отказвайки се от дълъг полет със самолет, можем да намалим емисиите средно с 1.9 тона.

Компанията, която превръща въглеродните емисии във водкаАмерикански стартъп произвежда водка, която предлага по-чисто бъдеще за планетата

Тъй като по-голямата част от населението на планетата въобще не използва самолет, само тези сред нас, които най-често прибягват до този транспорт, са способни да допринесат сериозно за обрата на климатичните промени.

Какво можем да променим?

Да се живее екоустойчиво не означава само да се отказваме от нещо. Можем да дадем своя принос, като променим начина си на живот. Така например можем да се откажем от колата и да я заменим с колело или градски транспорт, който е екологичен. По този начин помагаме и на себе си, намалявайки замърсяването на въздуха и създавайки по-здравословна среда.


ЕС спира продажбите на бензинови и дизелови автомобили до 2035 г.Това решение означава фактическо спиране на продажбите на бензинови и дизелови автомобили и пълно преминаване към електрически превозни средства в Европейския съюз от 2035 г.

Знаем, че голяма част от емисиите се дължат на производството на месо и мляко, конкретно на отглеждането на овце и крави. Затова един по-различен режим на хранене също е опция. Преминаването към 100% веганска диета е най-ефикасният начин да намалим въглеродния отпечатък.

Можете да постигнете обаче положителни резултати и само като предпочетете пред говеждото и агнешкото свинско или пилешко месо.

Какво можем да подобрим?

Стъпки към обръщане на процеса на повишаване на температурите можем да направим и на ниво дом - като използваме изолация и термопомпи или произвеждаме собствена възобновяема енергия чрез инсталиране на слънчеви панели.

Преминаването от кола с ДВГ към електрически модел също е добра идея. Освен това ефектът върху емисиите ще се увеличи с течение на времето и количеството електроенергия, генерирана от възобновяеми източници, расте.

В битката с въглеродните емисии си струва всяка една малка стъпка. Трябва, разбира се, да се работи и на държавно ниво.

Ако искаме да използваме по-малко енергия от изкопаеми горива, употребата им трябва или да бъде ограничена, или оскъпена. Социалните последици от това трябва да бъдат внимателно управлявани, така че схемите за ценообразуване на въглеродните емисии да могат да бъдат от полза за хората с по-ниски доходи.

Това може да се случи, ако приходите се преразпределят, за да се поеме финансовата тежест от по-бедните домакинства.

Има още неща, които правителствата биха могли да направят, за да помогнат на хората да живеят по-устойчиво. Например, чрез осигуряване на по-добър и по-безопасен обществен транспорт и инфраструктура за „активно пътуване“ (като велосипедни алеи и пешеходни зони), така че хората да имат алтернативи на шофирането и летенето.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

един от тълпата
# 0
13:07 | 4 July 2022
В допълнение, можем да почнем да ядем и насекоми. Как не се сетихте? (Понеже трескаво я пробутвате от известно време, затова питам)
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg