Кметът на Амстердам закрива квартала на червените фенери?

2782
Кметът на Амстердам закрива квартала на червените фенери?

© Pixabay/Instagram

Първият кмет на Амстердам от женски пол планира радикална промяна на популярния квартал с червените фенери, в усилията си да подобри условията на труд за работещите в него жрици на любовта, съобщава вестник Daily Mail.

В рамките на най-радикалната промяна в района, откакто страната легализира проституция преди почти две десетилетия, Фемке Халсема предлага да се спре практикуването секс работниците да са изложени на показ в прозрачните си кабини. 

Промените са необходими заради увеличения поток от туристи, които посещават района, снимат с телефоните си труженичките и впоследствие публикуват кадрите онлайн, казва Халсема за Ройтерс.


"Ние сме принудени от обстоятелствата, защото Амстердам се променя", казва кметът в интервю. „Мисля, че много от жените, които работят там, се чувстват унизени, осмивани и това е една от причините да мислим за промяна“, добавя тя.

Плановете за реорганизация на квартала включват четири основни сценария: премахване на практиката със стъклените кабини, закриване на публичните домове в центъра на града и преместването им на други места, намаляване на броя на публичните домове в района и увеличаване на лицензите за практикуващите най-древната професия. 

Сценариите, изброени в доклад, озаглавен „Бъдещето на проституцията на прозорците в Амстердам“, включва и по-широко предложение за „еротична градска зона“, която ще има ясно обособена входна зона, подобно на система, използвана в Хамбург.

Тези опции ще бъдат представени на жителите и бизнеса на заседанията на кметството този месец, преди да бъде избран вариант и поставен на гласуване в Общинския съвет по-късно тази година, казва Халсема.

Предишните усилия да се контролира районът на червените фенери се провали след протести от страна на проституиращите и бизнеса, участващи в доходната търговия.

Кметът посочва още, че няма планове за повторно криминализиране на проституцията.

„Легализирахме проституцията, защото си мислехме и все още мислим, че законната проституция дава на жената шанс да бъде автономна, независима. Мисля, че криминализирането на проституцията в Съединените щати прави жените по-уязвими".

Промените имат три основни цели, казва тя: да защитят жените от деградиращи условия на труд, да съкратят престъпността и да съживят 500-годишния квартал, който, заедно с каналите на Амстердам, е част от обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Секс труженичка и член на PROUD - съюз, защитаващ интересите на проститутките, казва пред Ройтерс, че жените там са изправени пред все по-неуважително поведение.

"Туристите не знаят как да се държат в тази област", допълва тя.  

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg