Кое е по-опасно - жена ви или сериен убиец?

6314
Кое е по-опасно - жена ви или сериен убиец?

Хората се страхуват не от каквото трябва и обратното - не приемат за заплаха нещата, от които би трябвало да се страхуват. Вашата съпруга и домашният любимец на съседите са много по-опасни за вас от сериен убиец или гърмяща змия.

Вижте някои любопитни факти от застрахователната статистика в САЩ:

Съпругата или сериен убиец - кое е по-опасно?

На година в САЩ биват убити около 15 000 души.

От тях около 100 души са жертва на серийни убийци (въпреки че според някои те са подценени и истинският брой е 1000).

Около 2700 души са убити от брачен или интимен партньор. От тях 80% са мъже. Убитите жени в САЩ са само 20% от всички убийства, но половината от тях са жертва на партньорите си.

Тъй или иначе, убитите от партньорите си са най-малко 3 пъти повече от жертвите на серийни убийци.

Няма статистика за това каква е вероятността да бъдете убит от партньора си, ако той е сериен убиец. Застрахователите цитират случая с Денис Рейдър - един от най-известните серийни убийци в САЩ, който в период от 20 години е убил 10 жени. Той бил добър съпруг и баща на две деца, ходел редовно на църква. Имал е 33-годишен брак, а жена му не се е оплаквала нито веднъж от лошо отношение.

Кое ухапване е по-опасно - от гърмяща змия или домашния любимец на съседа?

Ухапванията от кучета в САЩ са около 4 милиона на година, а от змии - около 45 000. Ухапването на гърмяща змия само по себе си е по-смъртоносно, но вероятността да попаднете на такава не е много голяма, докато кучетата са в изобилие.

Ухапванията от кучета също могат да бъдат смъртоносни. В света смъртните случаи след такива са около 40 000 на година (най-вече това се дължи на заразата от бяс).

Кое е по-опасно - да шофираш през деня или през нощта?

Най-много загинали на пътя в САЩ има във времето 17:00 - 19:00 часа.

Това, разбира се, се дължи на факта, че по това време пътищата са най-натоварени. През нощта стават по-малко произшествия, но вероятността да попаднете в такова е по-голяма. 54% от смъртните случаи през нощта са по вина на алкохол, докато през деня пияните шофьори са отговорни за 18% от фаталните инциденти.

Кои живеят повече - жените или мъжете?

Преди години смъртността при жените е била много по-висока от тази на мъжете, но това се е дължало на високата смъртност при раждане.

Днес, при положение, че повечето жени раждат под лекарска грижа, този проблем е овладян и се случва обратното - в почти всички държави в света жените живеят по-дълго от мъжете.

Вижте статистиката на продължителността на живота - в скоби са дадени цифрите за мъжете, а с плюс е отбелязано колко по-дълго живеят дамите: Африка (50, +4), Индия (62, +2), Китай (68, +3), Латинска Америка (69, +7), САЩ (73, +7), Европа (74, +6), Япония (77, +6).

Студ или слънце?

Всички сме гледали филми, в които героят измръзва и се налага ампутация на част от тялото. Наистина ужасяващо!

Освен ако не ходите често в планините или в северни държави обаче, би трябвало по-скоро да се притеснявате от слънцето на плажа.

Почти всеки човек получава слънчево изгаряне през лятото поне един път. То не изисква лечение в болница, но последствията биха могли да се окажат тежки - счита се, че честите слънчеви изгаряния могат да предизвикат рак на кожата.

Конкретни данни - през изминалата година 24 души са хоспитализирани в Англия заради измръзваме (22-ма от тях са мъже). При половината от тях е имало случаи на некроза на тъкан.

В същото време една трета от американците признават, че през изминалата година са получавали слънчево изгаряне.

Кое е по-опасно кокаин или хероин?

Около 2500 зависими от кокаин умират в САЩ всяка година. Починалите от хероин са 2 000. Въпреки това, хероинът е по-смъртоносен, защото употребяващите го са много по-малко от тези, ползващи кокаин.

Вероятността да се предозира смъртоносно хероин е с 10 пъти по-голяма, отколкото при кокаина.

Трябва да се отчете и че при зависимите от наркотици се увеличава вероятността да починат от съпътстващи заболявания, като СПИН и дори пневмония, тъй като техните организми са прекалено изтощени и не могат да се справят с болести, така както независимите от наркотици.

Автобус или влак - кое е по-опасно?

Смъртните случаи при автобусни катастрофи в САЩ са 330 на година, а при влаковете едва 15. Статистиката обаче трябва да се разгледа по-внимателно. При автобуса се отчитат и жертвите в другото превозно средство, участвало в катастрофата.

Трябва да добавим и средно 340 души на година, които са убити, докато са пресичали ж.п. релси (релсите се пресичат с шосета на над 220 000 места в САЩ).

В крайна сметка, се оказва, че автобусите са по-сигурни като се вземат предвид и изминатите мили - пътуващите с автобус в САЩ изминават около 6 милиарда мили на година, а тези с влак - около 150 милиарда.

При въздушния транспорт се изминават около 600 милиарда мили на година, при средно около 50 жертви.

Мечка или светкавица

В последната година в САЩ има един смъртен случай след атака на мечка и един в Канада. Шансът да бъдете нападнат от мечка е много по-малък от този да ви удари гръм. От гръм в САЩ и Канада загиват по около 100 души на година.

Има и странни случаи за статистиката - гражданин на Северна Каролина пък имаше лошия късмет да бъде ударен от гръм през 2006 и нападнат от мечка през 2010. Той обаче имаше невероятни късмет да оцелее и в двата случая.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

ива
# 0
12:02 | 16 February 2011
Е как няма да са повече мъже убити като мъжете там са путьовци, а жените са мъжкарани?!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg