Кои са най-скъпите университети в САЩ?

3714
Кои са най-скъпите университети в САЩ?

За да завършите висшето си образование в частен американски колеж, преди 30 години щяха да са ви необходими средно по 15 160 долара годишно.

Днес за същата цел трябва да заделите над два пъти по-голяма сума - 34 740 долара, показват данните на College Board, цитирани от Marketwatch.

Сметката изглежда доста тлъста, но всъщност в някои университети тя може да набъбне до още по-впечатляващи стойности. 
 
Според образователното информационно издание The Chronicle of Higher Education, следването в най-скъпите висши училища в САЩ излиза между 50 и 60 хиляди долара на година.

Ето кои са седемте колежа в челото на класацията, изготвена от U.S. News, в която, освен годишната такса, влиза и рейтингът на учебните заведения. 
 
7. Tufts University 
 
Годишна такса: 54 318 долара
 
Позиция в рейтинговата класация: 29 
 
Със своите 5 508 студенти, Tufts University може би изглежда малък, но таксите за обучение съвсем не са скромни. Според U.S. News, разходите за обучение там възлизат на над 54 000 долара годишно.

Освен това висшето училище осигурява стипендии само за 36% от своите възпитаници. За сметка на това финансовата помощ за нуждаещите се е доста щедра - средната стипендия достига 41 366 долара и представлява сериозна финансова подкрепа. Тя може да покрие голяма част от разходите, без да се налага тегленето на частен студентски заем. 
 
6. Franklin & Marshall 
 
Годишна такса: 54 380 долара
 
Позиция в рейтинговата класация: 39 
 
Franklin & Marshall е малък университет в Ланкастър, Пенсилвания, който предлага свободно професионално обучение по методиката на т. нар. liberal arts. Историята му започва още през 1787 г. с финансовата подкрепа на самия Бенджамин Франклин.

Неговото дарение от 200 паунда може и да е било достатъчно за полагането на основите на колежа, но днешните студенти трябва да плащат доста по-сериозни суми, за да получат своето образование там.

За щастие, от Franklin & Marshall поемат ангажимента да помогнат за покриването на разходите на своите възпитаници чрез различни финансови инструменти, включително грантови схеми, програми за съчетаване на работата и образованието и нисколихвени студентски кредити.

Около 54% от студентите в колежа получават такива стипендии, а средният размер на финансовата подкрепа е близо 43 000 долара, според U.S. News. 
 
5. Trinity College
 
Годишна такса: 54 770 долара
 
Позиция в рейтинговата класация: 44
 
В Trinity College се обучават 2 259 младежи, като почти половината от тях получават финансова подкрепа под една или друга форма. Университетът предлага комбинация от грантови плащания, заеми и временна заетост, които да помогнат на студентите да покрият голяма част от своите разходи.

Trinity приема около 34% от кандидат-студентите и ако имате щастието да сте сред преминалите "първата цедка", ще можете да се възползвате от доброто съотношение на броя на студентите спрямо преподавателите (около 9 към 1).

Ще трябва обаче да се разделите с 54 770 долара годишно и да добавите още 14 200 долара, ако искате да живеете в кампуса на университета. 
 
4. University of Chicago 
 
Годишна такса: 54 825 долара
 
Позиция в рейтинговата класация: 3 
 
Университетът в Чикаго се смята за едно от най-елитните висши учебни заведения отвъд Океана и държи третата позиция в класацията на колежите с най-висок рейтинг в САЩ. Заедно с престижния имидж обаче идва и годишната такса за обучение в размер на 54 825 долара, по данни на The Chronicle of Higher Education. 

Колежът обаче разполага с бюджет от 146 милиона долара за финансова подкрепа на своите възпитаници, които са включени в програмата "Без граници" (No Barriers). Студентите, които покриват критериите на програмата, могат да се възползват от солиден финансов пакет, който да им помогне да платят обучението си, без да се налага да теглят заеми. 
 
3. Harvey Mudd College
 
Годишна такса: 54 886 долара
 
Позиция в рейтинговата класация: 12 (наравно с Vassar College)
 
Със своите 829 студенти, технологично ориентираният Harvey Mudd College e най-малкият университет в престижната класация. Престижният колеж се намира в Клемронт, Калифорния, и предлага обучение в областта на математиката, точните науки и инженерните специалности.

Около 51% от неговите възпитаници получават социални стипендии, като средният им размер достига почти 40 хиляди долара годишно. Дипломата от Harvey Mudd е една от най-скъпите в Съединените щати, но и една от най-ценните.

Според проучване на PayScale, възпитаниците на този колеж получават средна заплата от 155 800 долара годишно.       
 
2. Vassar College
 
Годишна такса: 55 210 долара
 
Позиция в рейтинговата класация: 12 (наравно с Harvey Mudd College)
 
За хората, които търсят гъвкава учебна програма, Vassar College се оказва доста примамлива алтернатива. Университът не налага строги рамки на учебната си програма, а вместо това насърчава студентите да си изработят собствен учебен план, който да съответства на техните желания и амбиции.

Но имайки предвид факта, че става въпрос за втория най-скъп колеж в страната, може би наистина е добре да имаш изграден ясно дефиниран образователен план, за да си сигурен, че инвестицията си струва.

Все пак Vassar предлага и щедра финансова подкрепа за студентите, които се нуждаят от такава. За учебната 2016-2017 г. около 60% от възпитаниците на колежа са получили стипендии, които варират от 1 700 до 65 000 долара годишнно. 
 
1. Columbia University
 
Годишна такса: 57 208 долара
 
Позиция в рейтинговата класация: 5
 
С годишна такса от над 57 хиляди долара, Columbia University безапелационно оглавява класацията на най-скъпите американски университети. Но успоредно с високата цена на обучение, колежът предлага и много сериозна помощ за студентите от по-бедни семейства.

Учебното заведение покрива изцяло разликата между таксата за обучение и семейните доходи, когато те не са достатъчни, използвайки комбинация от грантови схеми и програми за временна заетост. Така на студентите на практика не се налага да теглят допълнителни кредити, за да платят образованието си, дори родителите им да изкарват под 60 000 долара годишно.

И все пак трябва да се има предвид, че цената на живота в Ню Йорк е доста по-висока, отколкото на повечето места в САЩ. Както и високите критерии за влизане в Columbia University - колежът приема едва 6% от кандидат-студентите. 
 
Колко струва висшето образование в САЩ? 
 
През последните десетилетия цената на обучението в елитните американски университети устойчиво нараства. Прогнозите на J.P. Morgan сочат, че ако тази тенденция се запази, през 2035 г. университетските такси могат да достигнат 487 хиляди долара годишно.

Трябва да е ясно обаче, че голяма част от студентите (и техните родители, съответно) не плащат цялата сума, защото стипендиите за социално подпомагане в някои случаи могат да бъдат много щедри. Някои учебни заведения изцяло са изключили студентските заеми като необходимост за своите възпитаници. 
 
От Marketwatch съветват бъдещите кандидат-студенти внимателно да проучат възможностите за финансова подкрепа и опциите за съчетаване на работата с образованието, преди да направят своя избор. Много е полезно да се анализира и съотношението между цената на обучението и очакваната възвращаемост на желаната диплома - това става с прогнозиране на бъдещите доходи и техните средни равнища в съответната професия.

Има случаи, в които и диплома от по-достъпен университет би свършила същата работа. Защото, в крайна сметка, не е важно колко си платил за образованието си, а как ще използваш натрупаните знания впоследствие.    

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg