Кои са основните симптоми на депресия

25786
Кои са основните симптоми на депресия

Въпреки че само психолог или лекар може да диагностицира депресията, все пак съществуват отделни сигнали, които могат да определят дали даден човек е заплашен от това психично разстройство, пише изданието Verywell.com.

Освен симптомите, други фактори, които лекарите разглеждат, са времето, в което продължава това състояние, дали е причинено от обезценка на човека или е следствие на злоупотреба с наркотични вещества, странични ефекти на лекарства или подобни.

Вижте кои са първите признаци за депресия и ако откриете голяма част при вас или ваш близък, се обърнете към компетентно лице.


Лошо настроение

Хората, които са в депресия, определят, че се чувстват „зле“ или „непълноценни“, или плачат без причина.

Няма никакъв интерес към удоволствията

Хората, които са в депресия, не изпитват никакво желание или интерес към нещата, на които преди са се радвали.

Колко вредно е да не излизате от вкъщи цял ден?Най-големият проблем при това поведение е липсата на естествена светлина

Забележителна промяна в теглото

Очевидно покачване или намаляване на теглото (с 5% или повече на месец), без това да е целенасочено, може да бъде знак за депресия.

Нарушен сън

Нарушения на съня, трудности със заспиването, постоянно желание за сън, сънливост, може също да са симптоми на депресия.

Прекалена възбуда или леност

Депресията може да причини възбуда, безпокойство или летаргия, които засягат ежедневието, поведението или външния вид на хората. Тези симптоми могат да бъдат забелязани в движенията на тялото, речта и времето за реакция.

Някои хора описват намалена способност за мислене, концентрация или способност да взема решения, както и "мъгливо съзнание".

Постоянна умора

Дълбоката умора или загуба на енергия са симптоми на депресията и могат да накарат пациентите да не желаят да се справят с рутинните дейности, да не могат да се концентрират и да имат по-нисък праг на физическо натоварване.

Чувство на безполезност или вина

Депресираният човек може да се чувства виновен за неща, над които нямат контрол. Това може да доведе до срам и дори самонараняване.

Мисъл за смърт

Депресираният човек често може да има постоянна мисъл за смърт  и самоубийство, макар и да няма план да го направи.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg