Кои са страните с най-много хеликоптерни площадки в света?

5004
Кои са страните с най-много хеликоптерни площадки в света?

Хеликоптерната площадка е определена площ от земя, вода или част от покрива на сграда, предназначена за кацане и излитане на хеликоптери. Обикновено техният размер е малък и не изисква особено сложни съоръжения.

И ако преди този тип площадки са се строели най-вече в помощ на определени центрове при здравни или транспортни случаи, днес те все по-широко навлизат в градските територии и се ползват и с частни цели.

В някои страни броят на хеликоптерните площадки е в хиляди, въпреки съпротивата, която идва от страна на много хора заради шума и опасността за биоразнообразието.

Вижте кои са страните с най-много хеликоптерни площадки в света:

САЩ

Съединениете щати имат най-добре развита инфраструктура и свързаност в целия свят, включваща и 5 664 хеликоптерни площадки. Те са нещо напълно обичайно във всички по-големи градове, като Ню Йорк и Вашингтон, където служат като помощно средство при спешни случаи.

Военните притежават и експлоатират също някои от тези съоръжения, за да осъществяват своите операции ефективно. И освен че са неизменна част от болниците, те са и задължителни за супер богатите, които си имат собствени площадки до домовете.

Индия

Тук броят на площадките е 1 141. Основно хеликоптерният превоз се ползва от хора, но и за карго превози. Индия беше домакин на няколко международни събития, като Британските игри, които наложиха изграждането на такива съоръжения, за да се улесни транспортирането на участниците. Те оказват и решаващо значение за медицински цели в многолюдни градове, като Калкута и Ню Делхи.

Южна Корея

Южна Корея има 510 хеликоптерни площадки. Нарастващата икономическа сила на региона го превърна в предпочитана дестинация за няколко международни събития, които наложиха построяването на такива площадки. Те помагат и за подобряване на свързаността в страната. В периода 2004 – 2006 г се наблюдаваше рязко нарастване на броя на площадките, като те се увеличиха от 200 на 540.  

Хонконг

Страната разполага с общо 170 хеликоптерни площадки и е международен транспортен възел и за пътници, и за товари. Благодарение на тези превози, с течение на времето свързаността между градовете става по-добра, ефективността при превози на туристи и местните жители нараства.

В цял свят се наблюдава нарастване на броя на хеликоптерните площадки. Много страни полагат усилия за увеличение на техния брой с цел по-добрата комуникация и възможност за реакция в бедствени случаи. И ако за някои държави те са приоритет, има и такива, в които няма дори една. Но предвид тяхната полза се очаква броят им да расте всяка година.

Вижте топ 10 на страните с най-голям брой хеликоптерни площадки в света:

1. САЩ - 5 664

2. Индия - 1141

3. Южна Корея - 510

4. Хонконг - 170

5. ЕС - 99

6. Индонезия - 64

7. Антарктика -  53

8. Русия - 50

9. Китай - 48

10. Турция - 47

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...