Колко пари са необходими на милионерите, за да са щастливи?

4974
Колко пари са необходими на милионерите, за да са щастливи?

© Pixabay.com

Кой не би искал да получи увеличение на заплатата или наследство?

Не може да се каже, че това „купува“ щастие, но е вероятно да помогне, поне отчасти, за подобряване на някои неща в живота. Проблемът е, че парите явно никога не стигат и колкото повече притежаваме, толкова повече искаме.

Изследване на Бизнес училището към Хавравдския университет, в което участвали 4000 милионери от различни страни в света, достигна до извода, че голямата част от богатите смятат, че с повече пари ще бъдат по-щастливи, тъй като за тях щастието означава по-високо равнище на задоволство от живота им.


Изненадващото в изследването е, че според една четвърт от анкетираните милионери щастието изисква да увеличат богатството си с около 1000%, пише ВВС. Друга една четвърт от участниците в допитваните отговорили, че богатството им трябва да нарасне с 500%, за да се чувстват напълно добре.

Ръководителят на изследването Грант Донъли казва, че според резултатите голямо богатство поражда щастие, но има и известни нюанси. Например, има граница, която разделя анкетираните. „Хората, които притежават богатство от над 8 млн. долара, са значително по-щастливи от тези, които имат един милион долара“, отбелязва Донъли.

Авторите на изследването помолили милионери от Бразилия, Хонконг, Индия, Ирландия, Монако, Катар, Саудитска Арабия, Сингапур, Южна Африка, Испания, Швейцария, ОАЕ, Великобритания и САЩ да оценят равнището си на щастие по скала от 1 до 10.

За да участват в изследването, хората трябвало да притежават минимум един милион долара.

Къде е границата?

Донъли казва, че не може да се посочи точна сума пари, за се чувства човек щастлив, но има някои параметри.

„Носителите на Нобелова награда за икономика Даниел Кахнеман и Ангъс Дийтън казват, че годишен доход от 75 000 долара (в САЩ) е идеален. Нашите резултати показват, че щастието нараства, когато расте богатството, включително сред най-богатите“, отбелязва изследователят.

Той бил изненадан, че когато ги попитали колко трябва да увеличат богатството си, за да бъдат по-щастливи (по скалата от 1 до 10), милионерите отговорили над 100%. Т.е. амбицията за по-голяма икономическа сила не дава мира дори на богатите.

Наследниците не са толкова щастливи

Хората, които са станали милионери, след като са получили наследство или са сключили брак с богат човек, не се чувстват толкова щастливи, колкото тези, които сами са натрупали богатството си чрез работата си.

Друго заключение от изследването е, че само 13% от богатите се смятат за щастливи с парите, които имат. Мистерията, която все още няма отговор, е защо хората, натрупали поне 8 млн. долара, се чувстват значително по-щастливи от богаташите с по-малко състояние.

Защо трима от най-младите милионери в света са норвежци? Норвегия е шестата най-богата страна в света - след Катар, Люксембург, Сингапур, Бруней и Ирландия

Каква е причината за тази разлика? Изследователите нямат отговор на този въпрос. Казват, че е възможно след достигането до това равнище на богатството хората да чувстват предимство спрямо колегите си и поради тази причина да имат по-високо самочувствие.

Или може би това богатство кара милионерите да смятат, че състоянието им е достатъчно сигурно и могат да си позволят да харчат свободно пари за дарения или за големи подаръци.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg