Колко пъти трябва да излизаме във ваканция?

4784
Колко пъти трябва да излизаме във ваканция?

© pixabay.com

Следващият път, когато шефът си помисли, че вашата отпуска, платена или не, ви прави по-малко продуктивни, споделете му тази статия.

Изследвания показаха, че ваканциите са категорично необходими за всички служители.

Те подобряват физическото и психическото състояние на човека, като заедно с това повишават продуктивността и ефективността му.

Според статия, публикувана в изданието Business Insider, обратното на ваканцията – претоварването с работа, може да доведе до здравословни проблеми.

Учени са проучили работните навици на над 600 000 служители в САЩ, Великобритания и Австралия. Те са установили, че хората, които работят над 55 часа на седмица, са 33% по-предразположени към инсулт и 13% по-предразположени към сърдечен удар, отколкото хората, които работят между 35 и 40 часа седмично.

И това не е всичко. Икономисти са изчислили оптималния брой работни часове за хората, работещи във фабрики. Те са установили, че над 48 часа седмично водят до продуктивен срив.


Да се претоварвате с работа не е полезно нито за вас, нито за компанията. Не само забавяте времето за реакция, но и енергията ви е по-малко.

Да не си взимате почивка означава, че тялото ви няма време да се възстанови от продължителния период на стрес. А знаем колко опасен може да бъде стресът. За него алармира Световната здравна организация.

Милионер: 4 грешки, които допусках като младИзминаха 40 години откакто завърших гимназията. Много неща се промениха от тогава – вече съм по-възрастен, мъдър, богат и успешен.

Колко дълги трябва да бъдат ваканциите, за да сме отново във форма?

Според статия в изданието Clever Journey, позоваваща се на резултатите от изследване, публикувано в Psychosomatic Medicine, трябва да си взимаме поне две дълги почивки на година и няколко по-кратни между тях. Целта е да бъдете във ваканция между 30 и 45 дни годишно.

Знаем, платеният годишен отпуск на повечето хора в България е 20 дни. Ако нямате привилегията да можете да излизате в дълги почивки, ключови са кратките. Една пълноценна почивка трае между 8 и 14 дни.

За да достигнете целта от 30-45 дни на година, използвайте максимално петъка, събота и неделята.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg