Много хора погрешно възприемат пуканките като храна тип „джънк фууд“, т.е. нездравословна. Диетолози на свой ред настояват, че те са доста полезни за човека.

Както казва диетологът Аби Лангър, собственичка на Abby Langer Nutrition в Торонто (Канада), става дума за обикновена царевица, която е изпукана. Различният външен вид кара хората да мислят, че това е нездравословна храна, пише Women`s Health.

В тях не само има много фибри, но и се приготвят с много малко мазнина, което ги прави доста нискокалорични. Освен това големият им обем създава усещане за ситост и то за дълъг период от време, казва експертът.

Лангър допълва, че често на пуканките се придават друг вкус и аромат. Именно това ги прави нездравословни.

Другият проблем е, че мнозина нямат чувство за мярка и преяждат.

В една порция приготвени пуканки без подправки и мазнини се съдържат едва 31 калории, 0,4 гр. мазнини, 0,03 гр. захари и 1 гр. протеини. Дори и да изядете три чаши пуканки, ще консумирате по-малко от 100 калории. Разбира се, тези цифри се променят, когато добавим вътре масло, сирене, карамел или друг овкусител.

10 малки закуски, които саботират диетата виЛесно е да станете жертва на дезинформация относно загубата на мазнини

Например три чаши пуканки с масло съдържат 192 калории. Два пъти повече! Стойността на мазнините се качва до 15 грама. Т.е. 5 пъти повече.

Лангър казва, че приготвянето на пуканки в микровълнова печка не е толкова здравословно, колкото в тенджера или в специално устройство.

Диетологът допълва, че е желателно сами да приготвяте пуканките. Използвайки кокосово масло или зехтин. На вкус добавете пармезан, сол, пикантен сос или подправки.