Колко траят дните и годините на съседните ни планети?

28097
Колко траят дните и годините на съседните ни планети?

© Pixabay.com

Четете тази статия през деня или през нощта? Времето е разтегливо понятие и е съвсем различно за хората в различните зони на Земята, пише ВВС.

В екваториалната зона нещата са константни: денят има 12 часа, а нощта – същото количество часове. Но ако се намирате на място, където съмва в 9 ч., можете да кажете, че се събуждате в 7 сутринта, когато все още е нощ.

Думи, като „сутрин“ и „обед“, и фрази, като „ден е“, се свързват със светлина. Нощта се свързва с мрак. Но за изследването на дните и годините на нашите съседни планети се използват други мерки:
 

  1. Времето, за което планетата извършва една пълна обиколка около остта си;
  2. Времето, за което планетата прави пълна обиколка около Слънцето.


Не всички дни са еднакви

Докато нашите денонощия са по 24 часа (23 часа и 56 минути, за да сме точни), денонощията на Юпитер, която се върти по-бързо, траят десет часа. Любопитното е, че дните на Земята са били по-кратки, но откакто има течни океани и луна, въртенето й се забавя заради триенето на приливите и отливите.

Т.е. в продължение на много, много дълги години дните са се увеличавали. Преди 4.5 милиона години на Земята са й били необходими само шест часа, за да завърши въртенето си. Дните на нашата планета продължават да се удължават.

Има три планети, на които дните са по-кратки от тези на Земята:

  • Сатурн – около 11 часа
  • Нептун – около 16 часа
  • Уран – около 17 часа

Планетата, която се върти най-бавно и има най-дългия ден, е Венера. Необходими са й 243 земни дни, за да завърши въртенето си. Меркурий също се върти много бавно, но все пак по-бързо, отколкото Венера – 59 земни дни. Планетата с най-сходни днонощия с тези на Земята е Марс, където те продължават близо 25 часа.

Колко дни правят една година?

Гравитацията - тази сила, която се проявява между всички обекти, е това, което кара всички планети да се движат около Слънцето. Продължителността на годината зависи от разстоянието, на което се намира планетата от нашата звезда: колкото по-далече се намира, толкова по-голямо разстояние изминава и толкова по-бавно се движи.Но разликите са огромни. На Земята са й необходими 365 дни, за да завърши пътуването, на Меркурий, която се намира най-близо до Слънцето, са необходими 88 дни. Една година на Нептун, най-отдалечената планета, се равнява на почти 165 наши години.

Т.е. една земна година се равнява на 4.1 години на Меркурий и едва 0.004 години на Нептун.

Останалите пет

Венера е един от най-близките съседи на Земята и нейните години са малко по-кратки – необходими са й 225 дни, за да завърши обиколката си около Слънцето. Марс е по-далече от Слънцето от Земята и са й необходими почти две години – 1.88, за да се завърти около него.

Ще открием ли втора Земя - вече е въпрос само на времеАстрономите на американската космическа агенция са открили най-малко седем планети с приблизителните размери на Земята, които обикалят около малка звезда в новооткритата слънчева система

Една година на най-голямата планета от Слънчева система - Юпитер, трае 11.86 наши години. Сатурн се върти около Слънцето почти 30 пъти по-дълго време от Земята – 29.46 години. И накрая Уран, която е толкова далече, че една негова година се равнява на 84 земни години.

В такъв случай...на колко ли години ще сте на друга планета?

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg