Kомпаниите, подкрепени от рисков капитал, само с пет IPO-та в САЩ през 2008 г.

1166
Kомпаниите, подкрепени от рисков капитал, само с пет IPO-та в САЩ през 2008 г.

Само пет първични публични предлагания на компании, подкрепени от рисков капитал, са се състояли в САЩ през първото тримесечие на 2008 г., показва отчет на Thomson Financial и Националната асоциация за рисков капитал (NVCA).

Цифрата представлява най-малкият брой на първични публични предлагания за тримесечен период от втората четвърт на 2003 г., когато са били осъществени само две. Петте IPO-та, организирани през 2008 г., са набрали общо 282.7 млн. долара.

Сходно, през първото тримесечие на 2008 г. компании, подкрепени от рисков капитал, са участвали само в 56 сделки по сливания и поглъщания (М&А). Общата стойност на 20 от тези сделки възлиза на 2.5 млрд. долара, а бройката на поглъщанията е една от най-малките в тримесечен период за последното десетилетие.

През първото тримесечие на 2008 г. най-много IPO-та на компании, подкрепени от рисков капитал, са осъществени в сектора на Естествените науки – 4, а компаниите са набрали общо 221 млн. долара. До това тримесечие секторът не беше заемал първата позиция от първото тримесечие на 2006 г. Най-голямото предлагане през първата четвърт на 2008 г. беше на базираната в Калифорния IPC The Hospitalist Company, която предлага болнична помощ на хоспитализирани пациенти.

През последните три месеца е имало само едно IPO в сектора на информационните технологии. Предлагането на стойност 61.8 млн долара е осъществено от ArcSight, Inc, която също е базирана в Калифорния и специализира в разработването на охранителни системи.

В географско отношение публичните предлагания през първата четвърт на 2008 г. са осъществени от компании от Калифорния и Флорида. И докато Калифорния е известна като най-активния регион за стартиращи компании, подкрепени от рисков капитал, IPO на две компании от Флорида в едно и също тримесечие е прецедент от последната четвърт на 2005 г.

Чужди компании с рисково финансиране също не са организирали IPO-та на борсите в САЩ през последните три месеца, което се случва за първи път от третата четвърт на 2000 г.

Броят на компаниите, подкрепени от рисков капитал, които са подали молба за IPO в щатската Комисия по ценни книжа и борси (SEC) от началото на 2008 г. и в момента са в процес на регистрация, възлиза на 37. Цифрата представлява значителен спад, в сравнение със 60-те компании, които са били в процес на регистрация през последното тримесечие на 2007 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg