Kongo Gumi: Компанията на 1400 години

2155
Kongo Gumi: Компанията на 1400 години

© Pixabay

Преди по-малко от два месеца известната британска туристическа агенция Thomas Cook уволни повече от 21 000 служители по целия свят и ликвидира активите си, с което приключи една ера, продължила 178 години.

През последните няколко години видяхме много компании, „прекалено големи, за да се провалят“, да фалират зрелищно. Всъщност, съществуването на повечето фирми продължава по-малко от две десетилетия, сочат данните от скорошно проучване.

Средната продължителност на живота на една американска компания е спаднала с 50 години през миналия век - от 67 години през 1920 г. до едва 15 години днес. Очаква се този показател да се свие до само 12 години до 2027 г., прогнозира проучването.


С този темп около половината от всички компании, които са част от индекса Standard & Poor's 500 на американската фондова борса, ще изчезнат през следващите десет години.

В световен мащаб има над 5500 компании, които са на възраст над 200 години. Япония доминира в списъка с над три хиляди компании, по-стари от двеста години, следвана от Германия (837), Холандия (222) и Франция (196).

Само в Япония има повече от 21 000 компании, които са на възраст над сто години. Осем предприятия са на възраст над хиляда години, посочва Amusing Planet.

14 от най-старите авиокомпании в света, които все още летятНе много дълго след първия полет на братя Райт над плажовете на Кити Хоук през 1903 г., по целия свят започват да се появяват търговски авиолинии

Най-старата компания в световната история е Kongō Gumi - строителна компания, специализирана в изграждането и ремонта на будистки храмове. Нейният основател Шигемицу Конго е умел дърводелец, който е поканен да построи първия будистки храм в Япония в Шитеноджи.

Когато Конго пристигна в Япония през 578 г., той вижда невероятна възможност. В страната будизмът се изповядва отскоро и принц Шотоку активно насърчава приемането му в цялата държава. Японците обаче нямат никакъв опит в строежа на будистки храмове.

Строителството, поддръжката и ремонтът на будистки храмове, опустошени от пожар и война, се превръщат в основен източник на приходи за Kongō Gumi. Компанията участва и в изграждането на много известни сгради, като Hōryū-ji (607 г.) и Koyasan (816 г.), както и на замъка Осака (1583 г).

През своята дълга история Kongō Gumi преживява много обществено-политически промени, които заплашват съществуването й. Тя оцелява пред периода Мейджи (1800 г.), когато властта унищожава хиляди будистки храмове, докато се стреми да изкорени тази религия в Япония.

По време на Втората световна война, когато ресурсите за изграждане на храмове и поддържане на древни конструкции са на изчезване, Kongō Gumi е принудена да изработва дървени ковчези. След войната компанията отново се връща към основната си дейност, възстановявайки пострадалите от конфликта храмове.

Едва в края на 20 век компанията започва да усеща влиянието на намаляващите средства за поддръжка на храмове, както и засилващата се конкуренция от страна на други фирми.

След повече от четиринадесет века независимо съществуване, през 2006 г. Kongō Gumi е купена от строителната компания Takamatsu. Тя все още съществува, но като филиал на Такамацу.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg