Коя е думата на 2019 г., според Collins Dictionary?

1116
Коя е думата на 2019 г., според Collins Dictionary?

© Pixabay

В година, в която глобални протести заради климатичните промени бяха организирани от Афганистан до Виетнам, демонстрации спряха трафика в големите градове, а Грета Тунберг призова младите хора да излязат от училище, за да се борят срещу политическото бездействие, „климатична стачка“ е словосъчетанието на 2019 г., според Collins Dictionary.

Всяка година лексикографите на речника наблюдават 9.5 милиарда думи и правят списък с 10 нови и забележителни термина. Един от тях се коронова за дума на годината.

Определението на климатична стачка е „форма на протест, при която хората отсъстват от училище или работа, за да се присъединят към демонстрации, изискващи действия за противопоставянето на изменението на климата“.


Първата употреба на израза е регистрирана през 2015 г., когато се проведе масова демонстрация по време на конференцията на ООН за изменение на климата в Париж.

Фразата обаче стана по-популярна едва в края на 2018 г., когато решението на младия шведски активист Грета Тунберг да пропуска училище в петък, за да протестира пред националния парламент, влезе в заглавията по целия свят. 

През септември 2019 г. приблизително шест милиона души се присъединиха към климатична стачка, известна още като Глобалната седмица за бъдеще (Global Week for Future).

Лексикографите на Collins забелязват стократно увеличение на използването на израза през 2019 г., посочва вестник Guardian.

Коя е думата на 2018 г.?Тя е избрана от речника Collins, чийто езиковеди наблюдават списък от 4.5 млрд. думи

Тенденцията новите термини да са свързани с околната среда продължава от миналата година, когато в израз на 2018 се превърна "еднократна употреба“, отнасящ се до пластмасови изделия, предназначени да се използват само веднъж.

В Collins Dictionary са добавени и понятията influencer (човек с важно мнение за определена аудитория), hopepunk (телевизионен жанр, пораждащ оптимизъм и позитивно мислене), deepfake (термин, свързан с изкуствения интелект), non-binary (хора с неутрален пол), както и rewilding (повторно населяване с диви животни на места, на които те са били напълно изтребени).

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg