Престижният гид Michelin за шеста поредна година посочи Токио като гастрономическата столица на света.

Японската столица оглави класацията на градовете с най-много ресторанти с три звезди, което е най-високата оценка на гида, въпреки че техният брой леко спадна, в сравнение с миналата година – от 16 на 14.

"Японските гурме готвачи стават все по-креативни. Те са по-вдъхновени и изобретателни от всякога", похвали готвачите от Страната на изгряващото слънце Мишлен Елис, международен директор на гидовете Michelin.

Michelin отличията са много уважавани в Япония, една нация с големи традиции в кулинарията. Изданието за 2013 г. на гида оцени ресторантите в Токио, в близкия град Йокохама и в крайморския район Шонан. Има и отделен гид за западната част на страната и старинната столица Киото.

Всички японски ресторанти, получили максималното отличие, с изключение на два, предлагат японска кухня. Сред тях е и заведение, специализиращо с ястия фугу – отровната риба балон, която може да бъде смъртоносна, ако не е приготвена по правилата.

Тази година 242 токийски ресторанта получиха звезди на Michelin – от елитни заведения до по-скромни ресторантчета, сервиращи традиционни местни ястия, съобщи bTV.