Коя е истинската причина зад IPO-то на Visa?

889
Коя е истинската причина зад IPO-то на Visa?

Защо след толкова години Visa става публична точно днес? Защо на банките им трябват парите и кой ще плати за това – причините са очевидни и са записани в самия проспект, пише Marketcwatch.

Visa е атрактивна за инвеститорите – компанията прави с 50% повече оборот в долари от главния си съперник MasterCard Inc, и два пъти повече по брой на транзакциите. Visa прави повече бизнес, отколкото American Express, Discover, JCB и Diners Club, взети заедно.

Купувйки дял от Visa, инвеститорите купуват дял от абсолютния пазарен лидер, чиято печалба през 2006 г. достигна 455 млн. долара при 2.95 млрд. долара приходи.

Очаква се Visa да набере около 18.76 млрд долара от публичното предлагане. Компанията ще издаде 446 млн. акции, с което IPO-то ще надмине по стойнсот това на AT&T Wireless от 2000 г. (10.6 млрд. долара). Но причините, поради които Visa и AT&T стават публични, са съвсем различни.

Visa е собственост на 13 000 банки и публичното предлагане не e нищо друго освен въпрос на събиране на такси и още един знак за отчаянието на банковата система.

Ако наистина компанията е толкова добра инвестиция, защо им е на собствениците да продават? Банките можеха просто да продадат дял от компанията, което щеше да укрепи баланса им, без да е необходимо да чакат пари от фондовете в Близкия Изток и Азия.

Според Marketwacth, Visa “винаги е била касичката на банките за черни дни”

Четири от основните акционери на Visa - J.P. Morgan Chase & Co, Bank of America Corp., Citigroup Inc и Wells Fargo Co, претърпяха сериозни загуби от ипотечната криза в САЩ. Загубите на Citigroup, по-специално, се очаква да възлязат на милиарди, според експерти.

Citigroup планира да предложи 6.8 млн. акции, или една трета от дела си, което може да й донесе 286.5 млн. долара (при максималната цена 42 долара за акция). Това, може и да не се окаже достатъчно за Citigroup, но при по-малките банки може да закърпи положението. National City Corp например продава една трета от притежаваните от нея акции на Visa, като очаква да набере от това 416 млн. долара. Това е повече от добре за банка, чиято печалба миналата година е възлязла на 313 млн. долара.

А ако акциите на Visa повторят съдбата на тези на Mastercard, които увеличиха цената си петорно в рамките на две години, това би помогнало още повече.

В типичен за Уол Стрийт стил, банките са се заели и с менажирането на подписката. Таксите, които те ще съберат се изчисляват на около 370 млн. долара. Най-много от тях ще прибере J.P. Morgan, която е най-големият акционер във Visa (23%).

На опашката са се наредили още - Bank of America, HSBC Holdings P, Wachovia Corp., Wells Fargo, SunTrust Banks, Goldman Sachs Group Inc, Merrill Lynch & Co, и UBS AG.

Това IPO ще има 43 мениджъри! Изглежда всички “ще намажат”, с изключение на по-малките банки, които имат и по-малки дялове.

Друга причина банките да искат да се отърват от Visa е, че ръстът на компанията започва да се забавя. По всичко изглежда, че Visa вече е изживяла своя пик.

Обемът на плащанията миналата година е възлязал на 1.45 трилиона долара, което е ръст от едва 9.6%, докато през предишни три години увеличенито е било съответно 17%, 18% и 17%.

Миналата година Visa обяви загуба в размер на 1.08 млрд. долара, което я принуди да увеличи някои от таксите си.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg