Коя е Ким Йо Чен: Малката сестра, готова за голямата власт в Северна Корея

3216
Коя е Ким Йо Чен: Малката сестра, готова за голямата власт в Северна Корея

© GettyImages

Когато миналата седмица севернокорейският лидер Ким Чен Ун се подписа в книгата за гости в космическия център Восточний в рамките на срещата си с руския президент Путин, една млада жена небрежно се наведе над рамото му, за да прочете посланието.

Сред делегацията от предимно официални лица от мъжки пол, сковано скупчени около световните лидери, тя веднага се открои.

Това е Ким Йо Чен – по-малката сестра на Ким и един от най-важните политически съветници в Северна Корея.


През 2018 г. тя влиза в светлината на международните прожектори с историческо посещение на Зимните олимпийски в Южна Корея с послание за мир и оттогава се превръща в ключов говорител на режима.

От Русия с любов: С какви подаръци си тръгва Ким от руските домакиниПушка, шапка, ръкавица на космонавт и военни дронове – които са нарушение на санкциите на ООН, са част от скъпите дарове

Както пише Сунг-Юн Ли, сътрудник в Международния център "Удроу Уилсън", в новата си книга "Сестрата", днес Ким Йо Чен е "главният цензор, говорител, присмехулник и разпространител на заплахи и злословия".

На какво се дължи забележителното издигане на Ким Йо Чен в силно патриархалното общество на Северна Корея и колко власт има тя в действителност – авторът на книгата отговаря на тези въпроси в интервю пред CNN.

Ким Йо Чен е първата влиятелна жена, която се появява в бруталния политически пейзаж на Северна Корея, доминиран от мъже, управляван от семейство Ким в продължение на 75 години, отбелязва Сунг-Юн Ли.

От 2020 г. насам тя управлява династията, отстъпвайки първата позиция единствено на брат си Ким Чен Ун.

Млада, фотогенична, умна и язвителна, тази млада жена упражнява реална власт. Тя е склонна да отправя заплахи за ядрени удари срещу Юга и несъмнено е най-влиятелната в Северна Корея днес.

Северна Корея излъчи кадри от Олимпиадата няколко дни след закриването йТази година Северна Корея пропусна лятната Олимпиада за първи път от 1988 г.

Най-малката от седемте деца на предишния върховен лидер Ким Чен Ир, тя е галеница на родителите си още от раждането си, като те я наричат "сладка принцеса". Прекарва четири години от детството си, от около 9 до 13- годишна, живеейки с двамата си братя в Швейцария (Ким Чен Ун и Ким Чен Чол), като през това време установява близка връзка с Чен Ун, бъдещия лидер.

В севернокорейските видеоматериали братята и сестрите Ким често се усмихват един на друг, сякаш потвърждават връзката си. Дори по време на официалните събития на брат ѝ тя безгрижно се занимава със собствените си интереси на заден план, докато всички останали висши служители стоят в застинало внимание пред брат ѝ.

След дебюта на Зимните олимпийски игри обаче, тя коренно трансформира отношението си към Южна Корея. Подиграва се на президентската служба на Сеул (като я оприличава на "уплашено куче, което само лае", или на "идиоти", които папагалстват в САЩ) и дори нарича американския президент Джо Байдън "старец".

През юни 2020 г. сестрата на Ким публикува писмено изявление, в което призовава Южна Корея да приеме нов закон, който да криминализира изпращането на пари, лекарства, паста за зъби и др. продукти от първа необходимост през границата със Севера. (В продължение на десетилетия дезертьори и други активисти за правата на човека изпращат тези материали на север, обикновено с балони).

Часове след директивата на г-жа Ким южната страна заяви, че ще се съобрази с нея. Новият закон беше приет през декември същата година в условията на нарастваща критика от страна на граждански групи в Юга и международни органи, включително ООН.

Северна Корея предупреди, че ще превърне Тихия океан Северна Корея е изстреляла две балистични ракети край източното си крайбрежие

Лорд Дейвид Алтън, високопоставен член на британския парламент, нарече новото законодателство на Юга "закон за запушване на устата". Въпреки това тогавашната южнокорейска администрация, която се радваше на голямо мнозинство в парламента, продължи да действа.

Това е първият успешен случай, в който Северът разпростира задушаващата си цензура през границата на Юга - подвиг, който дори дядото, бащата или братът на г-жа Ким не са могли да осъществят, подчертава авторът на книгата пред CNN.

През юни същата година тя заплаши да взриви и Съвместното бюро за връзка между Севера и Юга, разположено на север от междукорейската граница и построено изцяло с южнокорейски средства. Няколко дни по-късно той беше разрушен, допълва той.

Северна Корея празнува 10 години, откакто Ким Чен Ун оглави странатаСеверна Корея похвали лидерството на Ким Чен Ун при разработването на ядрени оръжия, изтъкна политическите му постижения и представи нови портрети и изложби в чест на 10-годишнината от заставането му начело на управляващата Корейска работническа партия

На въпрос как е успял да събере толкова подробна информация на фона на медийната завеса в Пхенян, Сунг-Юн Ли обяснява, че изучава и преподава материята за Северна Корея от 20 години. Прочел е почти всичко, което е публикувано за Ким Йо Чен и семейството ѝ (включително от севернокорейски източници), китайски и английски език.

При написването на книгата гледа стотици часове севернокорейски филми и чете хиляди севернокорейски статии и изявления. Интервюира  хора, които са се срещали с Ким Йо Чен, както и бивши високопоставени севернокорейски служители, които са избягали.

На въпрос какво може да е бъдещето на Ким Йо Чен, той обяснява, че по традиция властта би трябвало да премине към едно от децата на Ким Чен Ун, а не към неговия брат и сестра.

Но дали самоувереността на Ким Йо Чен е достатъчно силна, за да поеме тя властта, е въпрос, на който не може да има категоричен отговор.

Спомените за гневната зима на 2013 г., когато братята и сестрите Ким публично унижиха и убиха чичо си Джан Сон Таек, подчертават безмилостния характер на режима. А династията Ким е една от най-странно управлявалите в историята ни, допълва Сунг-Юн Ли.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg