Коя нация тежи най-много?

3360
Коя нация тежи най-много?

Цяла индустрия живее от масовата хипноза за идеалното тяло. Какво обаче е идеалното тяло? Едно поне е сигурно: все повече хора, включително бебета, страдат от наднормено тегло. Къде живеят най-дебелите хора в света?

Словосъчетанието "икономически растеж" съдържа много повече израстване, отколкото можем да предположим. От 18 век до днес паралелно с икономиката растат и хората. Когато в Англия започва индустриализацията, британците са със средно 5 см по-високи от французите например. През 19 век американците изпреварват англичаните, а през 20-ти век северноевропейците започват да стават все по-високи. И през новото хилядолетие хората не спират да растат, но вече по-скоро на ширина, отколкото на височина.

Fit not fat

Ако през 1980 година един на десет души е бил със силно затлъстяване, то в някои индустриални държави днес с това определение може да се похвали всеки втори. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие представи тези дни в Париж последното си проучване "Fit not Fat". Според него в страните-членки на организацията, 57% от мъжете и 46% от жените са с наднормено тегло, като 16 на сто от мъжете и 17 на сто от жените дори са със свърхтегло.

Испания регистрира най-висок процент на затлъстяване сред децата в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Един на всеки трима подрастващи испанци на възраст между 13 и 14 години има наднормено тегло, сочи доклад на ОИСР.

Докладът на организацията изследва сегашната епидемия на затлъстяване, влиянието на пазарните сили, както и ефекта от интервенциите за справяне с този проблем. В САЩ и Великобритания 40% от децата са с наднормено тегло, но според експерти през последните десет години техният брой започва да намалява. При възрастните Германия се нарежда на 15 място, класацията се оглавява от САЩ, а най-стройната нация в държавите от ОИСР са японците.

Килограмите - бреме и за медицината

Според друго проучване един човек със силно затлъстяване има с 25% повече разходи за здравеопазване, отколкото такъв с нормално тегло. Извънредните медицински разходи за затлъстели възрастни и деца в САЩ достигат 161,3 милиарда долара годишно.

"Медицинските разходи изглежда са нараснали значително през последното десетилетие и могат да продължат да нарастват с бъдещото увеличение на процента на хората с наднормено тегло и затлъстяване в страната", заявиха изследователи. В добавка към преките разходи, загубите от затлъстяването се повишават от загубата на продуктивност, отсъствията от работа, инвалидност и преждевременна смърт.

Източник: Дойче Веле

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg