Кралят със 100 съпруги

7847
Кралят със 100 съпруги

Абумби Втори, 11-ият фон, или крал на Бафут в Камерун, има близо 100 съпруги. Не всичките обаче са негови. Според местната традиция, когато кралят умре, неговият наследник наследява всичките му съпруги, след което има право да се жени и за други жени.

"Кралиците имат голяма роля в кралството," отбелязва принц Никсън, също от Бафут, добавяйки, че от жените зад краля зависи да го представят в кралската му роля.

"Зад всеки успял мъж стои много успяла и вярна жена," казва третата жена на Абумби - кралица Констанс.


"По отношение на краля, по-възрастните жени предават традицията на по-младите и учат краля на тях, защото преди това той е бил принц, а не крал."

Въпреки факта, че полигамията е законна в Камерун, данните показват, че в днешно време на африканския континент има много по-малко полигамни бракове. Полигамията се сблъсква с променящите се възгледи, разпространяването на Християнската вяра, привлекателността на западния начин на живот, но с нарастващите разходи на това да имаш голямо семейство.

На фона на всичко това, традиционните владетели на Камерун трябва да се движат между две често противоречащи си култури.

"По време на колониализма дойдоха други ценности, различни от нашите традиционни и по тази причина има постоянен конфликт между традиционните ценности и модерните западни ценности," признава Абумби Втори, който управлява Бафут от 47 години.

Въпреки че полигамията често се посреща критично от страна на Запада, има хора, които я смятат за ценна традиция. След като се среща с Абумби Втори, Сони Мету, водещата на Inside Africa по CNN, отбелязва, че в тази традиция има много повече неща, отколкото човек вижда:

"Разбирам, че може би прибързваме да съдим начина на живот на кралете, но точно както във Великобритания, африканските кралства и крале са ограничени от богата култура и история. Практиките, като наследяването на всичките съпруги на твоя баща, не е нищо повече от морално задължение."

Тя също така отбелязва, че тези монарси са добре квалифицирани. За срещата си с кралиците на краля на Бабунго Ндофуа Зофия Втори Мету казва: "Всичките му съпруги, които той получава по традиция, говореха във френскоговорящ регион и имаха страхотни маркетингови умения."

Точно това противоречие прави живота в кралството очарователен и объркващ. Останали ли са в миналото или пък са в крак с настоящето? Зовия Трети не смята, че човек трябва да избира. Той може да е "наследил" 72 съпруги и над 500 деца след смъртта на баща си, но той смята себе си за много модерен крал.

"За да управляваш кралство в днешно време, трябва да си образован, защото нещата се случат много бързо. Както казват, образованието е светлина, а невежеството мрак."

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg