Кратер на 100 млн. години и сред най-големите в света откриха в Австралия

1377
Кратер на 100 млн. години и сред най-големите в света откриха в Австралия

© Pixabay/Instagram

Миньори в Западна Австралия откриха масивен метеоритен кратер, който, според геолозите, е на 100 милиона години.

Разположен в близост до миньорския град Ора Банда, този петкилометров кратер сега е един от най-големите в света.

Как обаче е възможно такъв масивен кратер да остане неоткрит толкова дълго?


За разлика от други метеоритни кратери в Австралия, включително известния Wolfe Creek, този не се вижда от повърхността на земята.

Все още не назованият кратер е открит с помощта на електромагнитни изследвания, които картографират скалите под повърхността.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by education (@geology.info) on

„Това откритие е направено в район, в който пейзажът е много равен. Няма как да знаем, че е там, тъй като кратерът е запълнен през вековете“, казва геологът и геофизик д-р Джейсън Майерс пред Matador Network, добавяйки, че вероятно има още доста кратери в района.

Според ABC д-р Майерс, който има над 30 години опит в тази област, е привлечен за геоложка консултация на предполагаемото място на падането на метеорита.

Разглеждайки проби от скали от района, Майерс открива „сигнални знаци“ за удар на метеорит, включително „раздробени конуси“.

"В геологията казваш на някого, че си намерил метеоритен кратер и той веднага завърта очи и е много скептичен, защото са редки", казва той пред ABC. "Но когато видите раздробени конуси, знаете, че те се образуват само при ядрени взривове или метеоритни удари."

Най-ужасяващите места на ЗемятаТова не са места, на които ще искате да сте сами - ден или нощ

Д-р Майерс изчислява, че метеоритът, образувал този кратер, е бил с диаметър от 97 до 200 метра. Той казва също така, че съвременните технологии улесняват подобни открития, като подозира, че в Западна Австралия има много повече кратери.

Всъщност, в момента той работи по потвърждаването на друго възможно място, създадено от удар на метеорит, само на час и половина южно от Ора Банда.

Единственият начин да се потвърди тази теория обаче е чрез сондажи.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg