Лошата страна на Стив Джобс

4314
Лошата страна на Стив Джобс

И Стив Джобс както всички други си има лоша страна, разказва биографът Уолтър Айзаксън. Няма човек, за който да можем да кажем само суперлативи.

Биографът припомня някои моменти, в които Джобс не е бил пример за подражание:

Уволнява без предупреждения

Когато се наложило да съкращава хора в Pixar, той не им давал предизвестия. Една от ранните служителки в компанията Памела Кервин настояла да дава на служителите поне две седмици. Джобс казал „ОК, но ще ги давам със задна дата... от две седмици"

Прецаква най-добрия си приятел с бонус

Докато работил за Атари Джобс наел Стив Уознияк за да разработят версия на Pong. Имало голям бонус за свършване на работата в определен срок. Джобс обаче излъгал Уозняк за размера на бонуса и задържал по-голямата част.

Крещи на партньори

Понякога Джобс бил доста груб с партньори.

VLSI Technology е компания, която закъснявала с доставка на чипове. Веднъж Джобс влетял на тяхна среща, крещял и псувал. Компанията веднага доставила чиповете.

Отказва да признае дъщеря си

Дълги години Джобс отказва да признае дъщеря си Лиса и дори твърди в съда, че е стерилен. Тя и майка й дори са принудени да живеят от социални помощи. По-късно той съжалява и установява добри отношение с нея. Това обаче става доста късно, когато Лиса е вече голяма.

Груб е с родителите си, когато го оставят в колежа

Когато родителите му го водят в колеж, той дори не им казва довиждане или благодаря. По-късно съжалява за това и казва, че се срамува от постъпката си. „Исках да се чувствам като сирак, който няма семейство и няма връзка, нараних чувствата им," признава по-късно той.

Бил груб с хора, които интервюира за работа

Айзаксън разказва как Джобс се държал по време на интервю за работа на кандидат. Джобс го прекъсва с въпроса „На колко години бяхте, когато загубихте девствеността си?" Човекът стоял учуден и безмълвен, при което Джобс казал „Какво? Да не би още да си девствен?". Интервюираният сменил темата, но Джобс изстрелял следващ въпрос „Колко често сте вземал ЛСД?" Другият интервюиращ задал технически въпрос, кандидатът започнал да отговаря, а Джобс го прекъснал с „дъра-бъра...дъра-бъра". Тук кандидатът казал, че явно не е подходящ за тази работа, станал и си тръгнал.

Когато Джобс не е доволен от нещо, той не сдържал темперамента си. Служителите още помнят как събрал целия екип, работещ по Mobile Me (продукт, който вървял пред провал) и уволнил публично ръководителя на проекта.

Груб е с обслужващ персонал

Неговият приятел Джеймс Айви си спомня как Джобс се развикал на жена, която приготвяла напитката му във Whole Foods. Според него възрастната служителка не правела напитката така, както трябва. По-късно Джобс съжалил за това. В друг случай той влязъл в стаята си в 5-звезден бутиков хотел в Лондон, но решил, че не му харесва и веднага излязъл като не пропуснал да изкаже остро мнението си пред рецепционистката.

Следвайте ни във Facebook

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Стефчо "работата"
# 0
17:11 | 16 November 2012
Е, голям гъз е бил!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg