Лошо ли е да потискаме кихането?

4381
Лошо ли е да потискаме кихането?

Кихането на обществени места може да бъде доста смущаващо, особено ако носът започне да ви гъделичка в тиха стая.

Опитът да се задържи кихането винаги се прави с най-добри намерения, независимо дали просто искате да бъдете учтиви или не можете да понесете мисълта всички да поглеждат към вас и да се възмущават от звука на кихането.

За съжаление обаче, това желание за учтивост може да ви постави в опасност. Това се случва с 34-годишен мъж в Англия, който се опитва да задуши кихането, като затвори устата и притисне носа си.

Резултатът е пукащо усещане в гърлото, подуване на врата и проблеми с преглъщането и говоренето. След като прекарва седем дни в болницата, където се захранва с назогастрална сонда, той се възстановява напълно.

Когато слуз, алерген или предмет, като например насекомо, попадне в носа ни, инстинктът на тялото е да се отърве от него незабавно, чрез кихане. Диафрагмата и мускулите между ребрата ни се свиват, за да го изхвърлята.

Това е автоматичен (и до голяма степен неконтролируем) рефлекс, който има за цел да поддържа нашите дихателни пътища отворени.


Кихането също така е много мощно. В зависимост от размера на носа и капацитета на белите дробове, силата достига повече от 40 км в час. Но запушването на носа или затварянето на устата означава, че целият този въздух не може да излезе, така че трябва да отиде някъде другаде, което може да причини неочаквани щети.

Ако се опитате да потискате скоростта на въздуха, излизащ от белите дробове, може да причините увреждане на средното ухо, където са слуховите кости. Силата на въздуха, избутана с висока скорост в евстахиевите тръби, може да повлияе на тъпанчето и малките кости, които вибрират, когато чуем звуци.

Друга (макар и изключително рядка) възможност е спонтанна фарингеална руптура, каквато британецът е преживял. Сдържаното му кихане разкъсва гърлото и оставя въздушни мехурчета в меките тъкани на врата и гърдите.

Спирането на кихане чрез блокиране на ноздрите и устата е опасно и трябва да се избягва, тъй като може да доведе до множество усложнения. Ако имате някакво заболяване, включително остеопороза или съществуваща мозъчна аневризма, има вероятност да възникнат други усложнения от невъздържано кихане.

Тъй като няма начин да спрете кихането, просто го направете, но в кърпа или на лакътя, и измийте ръцете си след това, за да се отървете от микроби. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg