Лявата или дясната половина на мозъка си използвате повече?

7825
Лявата или дясната половина на мозъка си използвате повече?

Двете полукълба на човешкия мозък имат различни функции и хората, които използват едната половина на мозъка повече от другата, се държат по различен начин.

Ако някога сте се чудили защо се държите по начина, по който го правите, отговорът може да се крие в това коя половина на мозъка си използвате повече, пише onlinecollege.org.

Въпреки че това са генерализации, популярните теории предполагат, че хората, използващи дясната половина на мозъка си, имат различни умения и предпочитания в сравнение с тези, които използват повече лявата.

Колкото и подобни да изглеждат двете полукълба на мозъка, те всъщност имат много различни функции, които се приписват на различни характеристики и способности като:

Лява половина:

Хората, които използват повече лявата половина на мозъка, са ориентирани към гоненето на цели и са добре организирани. Те често мислят критично и рядко са разсеяни.

Те предпочитат да четат седнали.

При тях се планира предварително по подобие на списък с неща за вършене.

Те мислят рационално и не позволяват на чувствата да се намесват, когато вземат решения.

Тези хора разполагат с логическа мисъл и са добри по математика или някакъв друг вид естествена наука и при навързването на идеи.

Действат прецизно, проучванията им са добре документирани и обичат да разчитат упътвания.

Предпочитат да четат реалистични истории и да не пишат фантастика и предпочитат класическата музика.

Тези хората в повечето случаи обичат кучетата.

Преподавателите, които използват повече лявата половина на мозъка си, по принцип предпочитат да преподават чрез лекции и дискусии. Те задават на учениците казуси, които те да разрешават самостоятелно. Възлагат повече задания, свързани с повече проучвания и писане. Предпочитат чистата, тиха и подредена класна стая.

Студентите, които използват повече лявата половина на мозъка си, предпочитат да работят сами в тиха класна стая. Те обичат да четат самостоятелно и да включват проучвания в заданията си.

Автор: Илия Атанасов

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg