Любопитната история на химна "Върви, народе възродени"

5823
Любопитната история на химна

© Pixabay.com

Химнът на българската просвета „Върви, народе възродени“, който звучи навсякъде на днешния 24 май, е написан преди 125 години в Русе. По това време авторът му Стоян Михайловски е бил учител по френски език в някогашната Мъжка гимназия, днес СУ „Христо Ботев“, където има сбирка за историята на творбата, разказва БГНЕС.

 Стоян Михайловски е бил на два пъти учител по френски в Русе. Първият път той постъпва там, след като е уволнен от Апелативния съд заради критика към правителството на Стамболов. В спомените си бившият възпитаник на Мъжката гимназия Спас Ганев разказва, че Михайловски не е признавал правилата и в класната стая.

Русенецът описва как той е идвал често с файтон на училище, часовете му са започвали задължително след 10 часа, работел е по своя собствена програма, отказвал е да се съобразява с началството. Но пък е говорел френски като парижанин и е бил артист по поведение.


Михайловски се завръща отново в Мъжката гимназия в Русе през 1892 г., разочарован от политиката, след като два пъти е бил избиран за народен представител. На 15 май той написва 14-те куплета на стихотворението „Кирил и Методий“, което е било проект за всеучилищна песен.

Девет години по-късно, през 1901 г., на преподавателя по музика в ловешкото училище Панайот Пипков е възложено да напише нова песен, която учениците да изпеят на наближаващият църковен празник на Кирил и Методий на 11 май. Той все не намира подходящ текст и постоянно отлага.

Един ден забелязва, че едно от момчетата съсредоточено чете стихотворение в неговия час, взема книжката му и се зачита. Преди да стигне половината от стихотворението, в главата му вече се ражда музиката за поръчаната ученическа песен. Взема тебешира и започва да записва нотите върху дъската. За 15 минути съчинява мелодията, а до края на часа учениците му я разучават и запяват. На училищния празник я запява цялото училище, пише Дарик.

Така се ражда всеучилищният химн "Върви, народе възродени". Той е изпълнен официално за пръв път на 11 май 1901 г. в Ловеч като празничен химн за възхвала на делото на Кирил и Методий и на българската просвета. През 1902 г. за Деня на българската просвета и славянската писменост песента се подема и запява от всички училища в страната.

След 1944 г., заради атеистичните убеждения на новата власт, части от текста на стихотворението са променени. Като "и Бог ще те благослови" е заменен с "напред и все напред върви", а думите в четвъртия куплет "Духовно покори страните, които завладя с меч" стават "ведно със другите славяни, кръстосай дух със огнен меч". Цели куплети пък напълно са премахнати от читанките.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

TЪРПИМОВ
# 0
16:05 | 24 May 2017
СЛАВА на такива българи , като Ст.Михайловски и Панайот Пипков за химна, който трябва да се изпълнява не само на 24-ти май.Дано най-после помъдреем като народ и дадем шанс на образованите,знаещи и можещи българи чрез образованието, науката и културата, да възродят България. ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БЪЛГАРИ!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg