Малки истории за "колите, с които нахлухме в капитализма"

6247
Малки истории за

Манията по Москвичите наследих от баща си. До 2012 това ни беше семейната кола. МАРТИН ЕВГЕНИЕВ, 24-годишен, заварчик

Културният живот в София е пъстър през цялата година. Месец октомври не прави изключение. Само преди дни в Двореца бе открита нова изложба на Борис Мисирков и Георги Богданов. Ако искате да провокирате спомените си и обичате личните истории, може да я посетите. Тя ще ви върне назад във времето, за да си спомните “Колите, с които нахлухме в капитализма”.

Отсега трябва да ви кажем, че изложбата, към която има създаден документален филм, няма да ви разкаже историята на автомобилостроенето в социалистическите страни, нито пък има ретроспективен характер.

Борис Мисирков и Георги Богданов, с присъщото им чувство за хумор, своеобразен визуален език и очевидна любов към колите, изследват феномена на соц автомобилите в Европа и техните притежатели в наши дни. Тези коли са в музейни експозиции или частни колекции, а нерядко можем да ги видим да се движат и по улиците на големите европейски градове.


Не е тайна, че колите са израз на индивидуалността на техните собственици, които им вдъхват нов живот и съхраняват тяхната история в съвремието ни, белязано от най-високи технологични постижения и иновативен дух.

КОСТАДИН КУЗМОВ, 30-годишен, мениджър
Страстта към колите е наследствена болест. Дядо ми е карал Шкоди, баща ми се е състезавал.

Чрез богатата палитра от образи на техните собственици, обединени от общата им страст към социалистическата кола, минало и съвремие се преплитат, допълват и противопоставят в пет отделни теми от наратива на изложбата.

В „Увод“ ни приветства холограмният образ на Роналд Рейгън, съпътстван от композиция от 80 макета на автомобили и стела от пресовани ламарини от стари социалистически автомобили.

„Отсечки от миналото“ са пана, оцветени с автомобилна боя в характерните цветовете от епохата, комбинирани със сребърни фотоотпечатъци върху прозрачен филм с отсечки от черно-бели негативи от стари учебници по кормуване.

„Фантазми“ е инсталация от фотографии от Инстаграм профилите на собственички на соц коли в съвременна Русия.

„Капсули на времето“ е серия от портрети и личните истории на собственици на социалистически автомобили от България, а „Епилог“ завършва разказа с инсталация от пет видеопортрета на героите от филма и движещ се текст.

БИЛЯНА КАРАСТОЯНОВА, 30-годишна, фотограф
Тази Лада е първата ми кола и оттогава си я карам.

Темата за социалистическото наследство не за първи път е лайтмотив в творчеството на двамата автори.

МОМЧИЛ ГАБРОВСКИ, 37-годишен, инженер
На 13 години трябваше да наследя старата Жигула на дядо. Мама не беше шофьор, а аз бях единственият мъж в семейството. Грижех се за колата, колкото можех.

„Колите, с които нахлухме в капитализма“ е своеобразно изследване на историческото ни наследство от тази епоха, барометър за технологичен и научен капацитет. В контекста на тази полемика се провокират редица теми за размисъл – колко стойностно е наследството ни, до каква степен е отражение на една отминала реалност и има ли носталгия по нея.

ЦВЕТАН ПЕТКОВ, 60-годишен, ремонт и реставрация на автомобили
АНА КРЪСТЕВА, 54-годишна, електронен инженер

Може да разгледате изложбата и да гледате документалния филм към нея до 27 ноември в Двореца (пл. Княз Александър I 1) до 27 ноември. Ежедневните прожекции на филма са от 14:00 и 16:00 часа.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg