Марк Закърбърг най-после взе диплома от Харвард

12610
Марк Закърбърг най-после взе диплома от Харвард

© Facebook

Основателят на Facebook Марк Закърбърг се завърна в Харвардския университет под дъждовното небе, за да произнесе реч след завършването си и да получи почетна степен, съобщава ВВС.

Петият най-богат човек в света, чието състояние се оценява на 62.3 млрд. долара, напуска Харвард, след като създава социалната мрежа. Той призова студентите „да не създават само нови работни места, а да създават ново усещане за цел“.

По време на речта си в четвъртък Закърбърг каза пред студентите, че „живеем в нестабилно време“. „Има натиск да се затворим в себе си“, заяви той, имайки предвид хората, които се чувстват отхвърлени от все по-нарастващата глобализация.„Това е борбата на нашето време. Силите на свободата, откритостта и глобалната общност срещу силите на авторитаризма, изолационизма и национализма“, отбеляза Закърбърг. Той посочи стаята, от която пуска
Facebook и сподели, че срещата със съпругата му Присила, която присъстваше в публиката, е била най-хубавото нещо, което му се е случило в университета.

Преди речта си Закърбърг получи почетна докторска степен по право по време на 366-ата церемония по завършването на Харвард. В сряда той пусна видео на живо от старата си стая в университета.

Седях точно тук“, каза той във видеото, посочвайки малък дървен чин и стол в Kirkland House, която трябва да бъде ремонтирана през лятото. „Лаптопът ми беше тук и тук програмирах Facebook”, споделя Закърбърг пред камерата.

По време на речта си пред студентите Закърбърг заяви: „Има нещо сбъркано в системата ни, след като мога да напусна университета и да спечеля милиарди долари за десет години, а милиони студенти не могат да си позволят да изплатят заемите си, какво остава да започнат собствен бизнес. Когато нямате свободата да осъществите идеята си и да я превърнете в историческо предприятие, ние всички губим“.

Закърбърг разказа как срещнал деца в изправителни домове и пристрастени към опиати, които му разказали, че животът им щял да протече по друг начин, ако просто са имали какво да правят.

33-годишният Закърбърг се развълнува в един момент, докато разказваше историята на ученик в гимназията, който се страхувал, че може да не успее да се запише в университета, защото бил имигрант без документи.

Митът за мегауспелите, които не завършват висшето си образование Може би в бъдеще университетите няма да са толкова важни за работодателите. Засега обаче хората, които не са завършили висшето си образование и управляват света, са редки изключения, а не правило

Над 1.9 милиарда души влизат във Facebook всеки ден. След създаването си през 2004 г. социалната мрежа провокира появата на редица конкуренти, като Twitter, Snapchat и Instagram.

През 2007 г. друг виден възпитаник на Харвард, който напуска университета преди завършването си, беше удостоен с почетна степен. Бил Гейтс говори пред студентите, малко след като се оттегли от най-голямата софтуерна компания в света Microsoft и се съсредоточи върху благотворителната си дейност.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас