Мъртво море: първият спа курорт в света

9545
Мъртво море: първият спа курорт в света

Мъртво море, наричано още Солено море, всъщност е солено езеро, граничещо с Йордания на изток и с Израел и Палестина на запад.

То е сред водните басейни на Земята с най-висока соленост, което го прави уникално.

Вижте още факти за Мъртво море:


Езерото се намира на 427 метра под морското равнище и всяка година спада с 1 метър.

Най-дълбоката му точка се намира на 400 м. То е разделено на дълбока – северна, и плитка – южна част. В последната водите са с едва 6 метра дълбочина.

Съдържанието на сол във водата на Мъртво море достига 330 промила. За да направите сравнение: солеността на Черно море е около 17 промила.

През лятото по бреговете на езерото температурата се вдига до 50 градуса. Заради това водите му се изпаряват бързо, оставяйки след себе си глина, пясък, каменна сол и гипс.

В Мъртво море се влива река Йордан. През зимата тя изсипва в езерото 6.5 милиона тона вода дневно. Ако тя не се изпаряваше, нивото на водоема щеше да се вдига с 3 метра всяка година.

Вижте още: Невероятни места за плуване: от красиви до странни

Въпреки високата соленост, в Мъртво море живеят различни организми. В него няма риби и водорасли, но е обитавано от различни бактерии и гъбични микроби.

Районът на Мъртво море е една от най-лечебните области в света. Високото минерално съдържание на водата, много ниското съдържание на полени и други алергени във въздуха, намалената ултравиолетова слънчева радиация и по-високото атмосферно налягане носят различни ползи за здравето.

Според Библията, Мъртво море е един от първите в света здравни курорти, построен за Ирод Велики. Районът е източник на широка гама от продукти, като например балсами за мумифициране в Египет. Мястото е било любимо за спа и на Клеопатра.

Една необичайна особеност на Мъртво море е заустването му на асфалт. То постоянно плюе малки камъчета и блокове от черната субстанция. При археологически разкопки са намерени фигурки, покрити с асфалт. Смята се, че тази субстанция е използвана и от египтяните за процеса на мумифициране, като е внасяна от района на Мъртво море.

Най-ниският път в света - Highway 90, минава покрай израелските бреговете на Мъртво море на 393 метра под морското равнище.

На вкус водата на Мъртво море не е солена, а горчива.

Всички минерали, които се срещат в Мъртво море, могат да бъдат намерени и в човешкото тяло.

Уникалната сол в Мъртво море лекува акне, псориазис, уртикария, целулит, суха кожа, пърхот, стрес, болки в мускулите и много други.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg