Милиарди евро за магьосници и вълшебници

1392
Милиарди евро за магьосници и вълшебници

Искате да притежавате вълшебен еликсир, който да Ви спаси от уволнение? А какво ще кажете за заклинание, което да Ви гарантира ръст на инвестициите? Или магия, която да помогне при разплащане с кредита по ипотеката? Вероятно не вярвате, че всичко това ще Ви помогне да избегнете финансови проблеми, но милиони хора търсят помощ при магове и заклинатели, плащайки за услугите им милиарди евро.

Само чудо може да спаси италианците от кризата. Така смятат самите италианци и затова говорят данните от проучването на европейската Асоциация на потребителите. По информация на Bloomberg 10 милиона граждани ежегодно харчат над 6 млрд. евро за магическа помощ срещу финансови затруднения.

Според доброволческата организация за борба с измамите Telefono Antaplagio, към 30 хиляди италианци заделят от заплатите си 20 до 600 евро, за да плащат за какви ли не заклинания и магически отвари, които по мнението на купувачите ще им помогнат да оцелеят при неблагоприятните във финансово отношение времена.

За сравнение БВП на Лихтенщайн за 2008 г. е 4 млрд. щатски долара, на Андора - 3.7 млрд. щатски долара. Така че явно за някакви си „вълшебници" се харчат в пъти над БВП на Лихтенщайн.

Но популярност в услугите на магьосниците не се отчита само сред италианците. Така например, още в края на 2008 г. Гунлаугур Гудмундсон, астролог и генерален директор на компания, която изготвя хороскопи по телефона в Исландия (тогава финансовият пазар в страната бе съсипан), разказва, че клиентите му са се удвоили благодарение на кризата.

„Класическият въпрос по-рано бе следният: „Харесвам го. Той ще се ожени ли за мен?" След това всички започнаха да се интересуват за работните си места и кога ще се върнат добрите времена", каза той.

Но, разбира се, към кого друг да се обърнат обикновените хора, когато дори управляващите не могат да дадат конкретни прогнози, а експертите изписаха едва ли не цялата латиница в опита си да обяснят как ще се развие кризата (V-обрано, U-образно. L-образно или W-образно).

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg