Мислите, че остатъците от храна имат различен вкус? Не си въобразявате

5552
Мислите, че остатъците от храна имат различен вкус? Не си въобразявате

Не всички храни са добри и вкусни за консумация и на следващия ден. Сандвичите омекват, салатите увяхват, но някои храни, като супи и гювечи, изглеждат и са по-вкусни след кратък период от време.

Има няколко причини някои храни да имат по-добър вкус, а други - по-лош.

Времето дава възможност на вкусовете в ястията да се разтворят, а охлаждането забавя някои от химичните реакции, които се появяват в тях, което може да подобри вкуса.

Храните претърпяват химически реакции в хладилника


Химичните реакции, които влошават качеството на храните, понякога подобряват текстурата и вкуса. Окисляването, например, се случва, когато храните влизат в контакт с кислород (например нарязана ябълка, която става кафява, когато я оставите да престои). В зависимост от храната и начина, по който се съхранява, окисляването може да я направи кашеста или лоша на вкус, но в други случаи да подобри вкуса ѝ.

Процесът на повторно затопляне ще освободи някои от ароматните молекули, които могат да бъдат уловени в мазнините или в нишестето или зеленчуците. Времето и окисляването обикновено не са благосклонни към храните, но например кейл, броколи, карфиол и зеле, лук, праз и чесън, всъщност стават по-вкусни.

Нишестените зеленчуци, като картофите, също могат да станат малко по-сладки с времето. Нишестето бавно разгражда захарите или глюкозата в тези храни.

Храните, богати на протеини, също могат да имат по-добър вкус след престой. Протеините се разграждат и освобождават аминокиселини, като глутамат, които подобряват пикантните или умами вкусове. Претоплянето засяга и протеините, като променя техните вкусови молекули, потенциално подобрявайки вкуса.

Ако не обичате пикантни храни, окисляването намалява количеството на капсаицин в чушките, което ги прави по-малко пикантни. Подправки, като куркума, черен пипер и кориандър, също са чувствителни на въздуха и с времето могат да загубят своята интензивност.

Възприятието също да играе роля за усещането някои остатъци да имат по-добър вкус. Ако сте имали вкусна вечеря, този спомен и вълнението да изядете остатъците за обяд на следващия ден могат да повлияят на вкуса им.

Вкусът се създава в устата, но се възприема в мозъка. Ето защо най-вероятно жадувате за комфортните храни, с които сте израснали, например. Същото се отнася и за остатъците.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg