Митът за мегауспелите, които не завършват висшето си образование

13626
Митът за мегауспелите, които не завършват висшето си образование

Когато основателят на Facebook Марк Закърбърг e помолен да изнесе реч по време на тазгодишната церемония по дипломирането в Харвардския университет, той се обръща за съвет към Бил Гейтс.

"Те знаят, че ние не сме се дипломирали, нали?", пита Закърбърг.

"Това е най-хубавата част! Те всъщност ти дават диплома!", отговаря Гейтс.


Този диалог между двамата известни бивши възпитаници на Харвардския университет, които не го завършват, може да ви накара да си помислите, че висшето образование не е важно. Множество медийни публикации и дори известни милиардери възвеличават успели личности, които не са завършили образованието си или насърчават децата направо да пропуснат университета.

Вярно е, че има успели личности, които са прекъснали висшето си образование, без да го завършат, но от статистическа гледна точка, това не е нормата. По-голяма част от успелите хора в САЩ са завършили висшето си образовние и това са личности, като Шерил Сандбърг (Харвардски университет), Джеф Безос (Принстънски университет) и Мариса Майер (Станфордски университет).

Митът за мегауспелия бивш студент, който прекъсва образованието си

Проведено наскоро прочучване от The Conversation се концентрира върху това колко от най-богатите и влиятелни хора в САЩ имат дипломи за висше образование. В проучването са включени 11 745 души, между които главни изпълнителни директори на компании, федерални съдии, политици, мултимилионери, милиардери, бизнес лидери, както и най-влиятелните мъже и жени в световен мащаб.

В проучването също така се отбелязва колко от тези хора имат дипломи от "елитни учебни заведения."

Резултатите от проучването показват, че около 94% от тези щатски лидери са учили в университет, а около 50% от тях са били в елитни учебни заведения. Въпреки че почти всички имат висше образование, делът на тези, които са учили в елитни университети, варира значително.

Например едва 20.6% от членовете на Камарата на представителите в Конгреса и 33.8% от милионерите, включени в проучването, са завършили елитни университети. В същото време над 80% от най-влиятелните хора от класацията на Forbes имат дипломи от елитни висши учебни заведения. Общо 41% от сенаторите в Конгреса на САЩ могат да се похвалят със същото.

Важно ли е това да учиш в елитен университет?

Тази година елитните университети отвъд Океана отчитат ръст в броя на кандидатствалите и на селективността. Проучвания показват, че няма разлика при доходите на хората, които са завършили елитни университети, и на тези със сходни резултати на изпита SAT, които обаче са учили в не толкова престижни висши учебни заведения. Поне в дългосрочен план, няма значение къде си учил, стига да си се дипломирал.

Въпреки това данните от проучването на The Conversation сочат, че при студентите, които разолагат с таланта и мотивация да стигат до върха на американското общество, завършването на елитен колеж помага, независимо дали това се дължи на връзките, които човек придобива или на марката, която присъства в неговото CV.

Сред разгледаните в проучването 11 000 успели лидери рядко се срещат хора, които са от изключително бедни семейства или са били в неравностойно положение.

Разбира се, образователният път на елита може би не съвпада с този на много от хората. Така че продължаването на образованието в университет може да не е правилния или дори най-добрия път за всеки.

Ако обаче някои ученици си мислят да пропуснат университета, трябва да не забравят, че дори и Закърбърг и Гейтс са влезли в университет. Дори и ако не се целят в мегауспехи, полагането на усилия да влязат в университет и да се дипломират може да им отвори важни врати.

Може би в бъдеще университетите няма да са толкова важни за работодателите. Засега обаче хората, които не са завършили висшето си образование и управляват света, са редки изключения, а не правилото.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Анонимен
# 0
08:07 | 8 July 2018
Здравейте препоръчвам ви испанският сериал Шест сестри Всеки следобед без Съботите и неделите от 15 до 16 часа И всяка сутрин без неделите и понеделниците от 1 до 2 часа по бТВ Сериала е за 6 Сестри 1 е Адела 2 е Бланка 3 е Диана 4 е Франсиска 5 е Селия 6 е Елиса
Александър
# 1
09:05 | 23 May 2017
Не е мит, просто вие не сте разбрали същността. 1. Вие пишете, че "от статистическа гледна точка, това не е нормата". Точно там е проблемът - че се стремите към нормата. А успелите хора не се вписват в нея. 2. Естествено, че има и успели хора, завършили университет. Но наличието на толкова много, които не са, показва, че НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да завършиш, за да си успешен. Логическата последователност е друга. 3. Не ми давайте за пример конгресмени (те са чиновници), а още по-малко пък Мариса Майер и Шерил Сандберг (те са мениджъри на заплата - т.е. служители). Помислете за хората като Джобс, Мъск, Цукербърг, които са създали услуги и продукти, променили живота на милиони хора. 4. Университетът със сигурност е хубаво нещо. Не ставаш велик предприемач просто защото си пропуснал университет. Няма лошо да положиш малко повече усилия и да научиш нещо. Лошото е в широко - разпространеното мислене, че съществува някаква утъпкана пътека "училище-университет-стаж-работа-кариера" и ако се придържаме към последователността, всичко ни е гарантирано.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg