Митът за осемчасовия сън

17793
Митът за осемчасовия сън

Всички често се притесняваме за това, че можем да се събудим посред нощ и да не успеем да заспим, но това в крайна сметка, може да е добре за нас. Все повече доказателства, както научни, така и исторически, предполагат, че осемчасовият сън може би е неестествен, пише Би Би Си.

В началото на 90-те години, психиатърът Томас Вер провежда експеримент, при който група хора биват поставяни в 14-часови периоди на тъмнина на ден в продължение на месец.

От началото е било нужно малко време, за да регулират съня си, но до четвъртата седмица при участниците се очертава много ясен модел на спане. Те спят през първите четири часа, след това се будят за един или два часа, преди отново да заспят втори четиричасов сън.

Въпреки че учените занимаващи се с тази материя, са впечатлени от проучването, общата нагласа сред хората, е че трябва да спим по осем последователни часа.

През 2001 г. историкът Роджър Екирх от Технологичния университет на Вирджиния публикува доклад, базиран на 16 години проучвания, който разкрива множество исторически доказателства, че хората са имали навика да спят на два отделни периода.

Той публикува и книга четири години по-късно, в която са изброени повече от 500 случая за сегментиран модел на спане – в дневници, съдебни архиви, медицински книги и литература от Одисея на Омир до антропологично описание на съвременни племена в Нигерия.

По подобие на експеримента на Вер в тези примери се описва първи сън, който започва около два часа след здрач, последван от период на будно състояние от един или два часа, след което има втори сън.

"Не става въпрос за броя на случаите, а за начина, по който се засяга въпроса, като че ли това е нещо общоизвестно," казва Екирх.

По време на този период на будуване хората са били доста активни. Те често ставали, ходели до тоалетна или пушели цигари, а някои дори посещавали съседите си. Повечето хора оставали в леглото, четели, пишели, често се молели. От края на 15 в. има множество наръчници за молитви, в които се предлагат специални молитви за този период между двата съня.

Тези часове не били изцяло на уединение – хората често си говорели със съседите по легло или правели секс.

Лекарски наръчник от 16 в. Във Франция дори съветвал двойките, че най-доброто време за зачеване не било в края на дългия отруден ден, а "след първия сън", когато "те изпитват по-голямо удоволствие" и "го правят по-добре".

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Ken
# 0
06:03 | 29 March 2012
Enlightening the world, one helpful atrilce at a time.
Cristian
# 1
04:03 | 29 March 2012
At last, sonmoee who comes to the heart of it all
Auth
# 2
22:03 | 26 March 2012
I was loiokng everywhere and this popped up like nothing!
:)
# 3
14:02 | 24 February 2012
МОЖЕ БИ?! е неестествен. Колкото спите дакота сте бебе - толкова
:)
# 4
14:02 | 24 February 2012
МОЖЕ БИ?! е неестествен. Колкото спите дакота сте бебе - толкова
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg