Могат ли технологиите да ни върнат паметта?

735
Могат ли технологиите да ни върнат паметта?

© Pixabay

Повече от половината възрастни хора имат проблеми с паметта след навършването на 60 години, показва проучване на Harvard Medical School.

Оказва се обаче, че съвременните технологии са на път да помогнат за разрешаването на този проблем, пише Marketwatch. 

Човешкият мозък работи с два вида памет - краткосрочна и дългосрочна. Всички събития, които се се случили преди 30 секунди или повече, спадат към дългосрочната памет.

От своя страна, тя може да работи "по поискване", когато например искаме да си спомним името на даден човек, или просто да съхранява информация автоматично, за която дори не ни се налага да мислим - като карането на велосипед или тичането, обясняват експертите.

През април тази година екип от учени от Northwestern University публикува проучване, според което има технологична възможност за възстановяване на част от загубените спомени. За целта те използват транскраниална магнитна стимулация (ТМС) - неинвазивен метод на стимулация на мозъка.


Методът работи с изпращане на електромагнитни импулси към определени дялове на човешкия мозък. Медицинският екип, ръководен от д-р Джоуел Вос, стимулира т. нар. амонов рог или хипокамп (от лат. hippocampus) - анатомична област в мозъка, която е част от сивото мозъчно вещество.

Тя е отговорна за способността на човека да си спомня две отделни неща едновременно - например къде си е оставил телефона и как се казва съседът от втория етаж.

Хипокампът се намира навътре в мозъка, но учените са открили част от теменния дял, който е свързан с него - нещо като вътрешномозъчна магистрала. По този начин те са успели да му повлияят с ТМС.

В проучването на д-р Вос и неговите колеги участват 16 души на възраст между 64 и 80 години, които страдат от частична загуба на паметта. Първоначално всеки от тях провежда тест, който да определи в каква степен се справя с управлението на дългосрочната си памет.

След петдневна терапия с ТМС те отново се подлагат на същия тест.

Резултатите показват, че паметта им се подобрява до ниво, характерно за хората на средна възраст, или средно с около 30%.

Експериментът далеч не е първият, който използва механизмите на транскраниална магнитна стимулация, но е един от първите, който я прилага с цел възстановяване на паметта.

Досега тя се използваше основно за лечение на хора, страдащи от депресия, пише Marketwatch.

Илън Мъск ще тества свързването на човешкия мозък с компютър Компанията NeuraLink е поискала официално разрешение от американските регулатори да тества

При използването на ТМС съществува известна опасност от предизвикване на припадъци (в 0.1% от случаите), като има фактори, които могат да повишат този риск - недоспиване, наследствени заболявания и т. н.

Но учените разработват и алтернативни методи, при които рисковете са още по-малки. Д-р Хари Шнайдер от Медицинския университет в Йейл работи върху т. нар. транскраниална стимулация с прав ток (tDCS).

Тя се различава от ТМС по много неща, едно от които е мобилността - устройството, с което се извършва, е малко по-голямо от обикновен смартфон. То е свързано с два електрода, които се разполагат директно върху скалпа.

За разлика от ТМС, при която пациентът трябва да е седнал на специален стол, с tDCS той може просто да постави устройството на главата си и да се разхожда, по същия начин, по който би го направил с обикновени слушалки, например.

Според Шнайдер то представлява нещо като "мозъчен байпас", който променя неврологичната пластичност на мозъка. Ако някоя част от него не работи, tDCS може постепенно да възстанови връзките ѝ с останалите мозъчни дялове, обясняват учените.

Те обаче все още работят активно, за да установят най-ефективните начини за използването на тези технологии и съпътстващите терапии, които трябва да се прилагат успоредно с мозъчната стимулация.

Междувременно, ако изпитвате затруднения с паметта, съществуват и по-прости методи, които не изискват високотехнологични уреди, с които можете да ѝ помогнете да се възстанови, твърдят експертите.

Сред тях са намаляването на стреса, здравословното хранене, редовните физически упражнения, ограничаването на приема на алкохол и интелектуалните занимания, като ученето на нови чужди езици.       

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg