Могат ли жените да контролират парите си?

1315
Могат ли жените да контролират парите си?

Имало едно време една жена - световноизвестен фотограф. Тя получавала седемцифрена заплата от списание и десетки хиляди долари от права върху снимки и книги.

Миналата седмица в Ню Йорк срещу тази дама бе заведено дело.ю, пише порталът MSN Money. Оказва се, че тя има заеми в размер на 24 милиона долара, които не може да върне. Тя може да загуби не само правата върху фотографиите си, но и дома, в който живее.

Вероятно се досещате, че това не е приказка, а истинската история на Ани Лейбовиц.

Тя може да има талант на фотограф, но със сигурност няма никакви умения за управление на финанси.

Лейбовиц е само един пример. Според някои изследвания нежният пол се справя по-зле в управлението на средствата си от мъжете.

Наскоро консултантската компания Financial Finesse направи подобно изследване, което установи следното:

Едва една трета от анкетираните жени, казват, че плащат изцяло дълга си по кредитната карта всеки месец, докато при мъжете това правят две трети.

74% от жените казват, че плащат навреме сметките за ток, вода и т.н., спрямо 90% от мъжете.

Около 50% от жените казват, че харчат по-малко, отколкото печелят на месец, спрямо 71% от мъжете.

Едва една трета от жените (спрямо 50% от мъжете) казват, че имат спестявания за спешни случаи.

Анкетирани са били 3 500 мъже и жени, които са се записали за обучение в курс по финанси, като участниците не са хора с ниски доходи - получават между 60 000 и 75 000 долара на година.

Всъщност, размерът на доходите, не е гаранция за финансовото положение на човек.

Според психолози тенденцията започва да се наблюдава още в детството. Момичетата в гимназията са по-малко уверени в собствените си финансови възможности, отколкото момчетата. В изследване на млади хора на възраст между 23 и 28 години, става ясно, че 21% от мъжете вече имат някаква форма на пенсионно осигуряване, спрямо 13% от жените.

Психолозите обясняват по-лошото финансово положени на жените с комбинация от склонност за импулсивно харчене, липса на навик за планиране, както и с фактът, че жените все още са по-ниско платени от мъжете. Те също така имат по-малко години трудов стаж, заради времето прекарано в отглеждане на деца. Така размерът на пенсионните осигуровки на жените става по-малък от този на мъжете. Това може да създаде сериозен проблем в по-напреднала възраст, като се има предвид, че В САЩ почти една трета от жените на възраст на и над 65 години са необвързани (разведени, вдовици или неомъжвани) и живеят близо до границата на бедността, предупреждават експертите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg