Морето Лаптеви - родното място на леда

4398
Морето Лаптеви - родното място на леда

© Pixabay

Покривайки площ от 714 000 кв. км, морето Лаптеви е периферно море на Северния ледовит океан, разположено на север от Сибир в Русия.

Кръстено е на двамата руски изследователи - Харитон Лаптев и Дмитрий Лаптев, допринесли за откриването, опознаването и картографирането на бреговете и островите в него.

Къде се намира?


Разположено е край северните брегове на Азия, между Новосибирските острови на изток и полуостров Таймир и архипелага Северна Земя на запад.

На изток - чрез протоците Дмитрий Лаптев, Етерикан и Санников и северно от остров Котелни, се свързва с Източносибирско море, а на запад чрез протоците Вилкицки, Шокалски и Червена Армия – с Карско море. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @ivan_momotov

География

Лаптеви е разположено в континенталния шелф и има максимална дълбочина от 3 385 метра. Основната му част е сравнително плитка, като около 50% от морето е с дълбочина под 50 м.

Бреговата линия на Лаптеви е доста разчленена и образува заливи с различни размери. Няколко забележителните реки се оттичат в морето, сред които Лена, Анабар, Хатанга, Оленек, Яна и Омолой.

В Лаптеви има повече от дузина острови. Те заемат обща площ от около 3 784 кв. км и се срещат най-вече в делтите на реките и в западната част на морето.

7 райски острова, за които със сигурност не сте чувалиИзминаха повече от 500 години, откакто Колумб отплава за Северна и Южна Америка, както и почти 300 години, откакто капитан Джеймс Кук стъпи на Хаваите. Къде обаче могат да пътуват съвременните изследователи, за да се измъкнат от капата на познатото?

От всички арктически морета, Лаптеви е с най-суров континентален климат. Средната температура варира между -31° до -34° през най-студения месец януари. Зимните месеци се характеризират със снежни бури и виелици.

През юли средната температура в южната част на морето е около 6° C, докато в северната част е малко над точката на замръзване. Максималната температура по бреговете обаче варира между 22° и 24° C. Кратките летни месеци се характеризират с мъгли и сняг, като морето е известно като „родното място на леда“, разказва World Atlas.

С изключение на август и септември, морето e покрито с лед през по-голямата част от годината. Оттичането на реките в него е отговорно за различната му соленост.

Делтата на река Лена

Морски живот

Поради изключително суровите климатични условия, в морето има недостиг на флора и фауна. В него все пак се срещат около 30 вида зоопланктони и повече от 39 вида риби. По стръмните му брегове се срещат множество колонии на морски птици.

Морските бозайници включват различните видове тюлени, арктически заек, хермелин, арктическа лисица, северни елени, морж и бяла мечка. Покриващ площ от 14 330 кв. км в делтата на река Лена, природният резерват Уст-Лена е създаден през 1985 г. Той е дом на около 402 растителни вида, 32 вида риби, 109 вида птици и 33 бозайници.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg