Морей - лабораторията на инките

1054
Морей - лабораторията на инките

© https://www.instagram.com/machupicchu.pe/

Свещената долина на инките е място, на което може да видите разнообразни археологически обекти, градове и селища, създадени през вековете назад.

Те се простират в подножието на Мачу Пикчу.

Едно от тези места е Морей. Намира се на около 32 км от Куско и на 7 км от солниците Марас. Тук надморската височина е 3500 метра.

Морей изглежда внушително. Състои се от три амфитеатъра и терасирани зони, които са подредени в концентрични кръгове. Те са построени между XIV и XV в.

Интересното при терасите е, че на места достигат дълбочина до 150 метра. Стените им са с дебелина 150 метра. Нарочно - за да съхраняват топлината през деня и да я излъчват през нощта.


По този начин инките са създавали различни микроклимати. В центъра температурата е най-висока и постепенно намалява с отдалечаването от него навън и нагоре.

Изследователите са регистрирали температурна разлика между съседните сектори между 3 и 5 градуса. Така в Морей на практика има до 20 различни микроклимата.

Топ 10 на най-сниманите руини в светаСветът е пълен с призрачно красиви руини, разпръснати на различни континенти

Гледайки невероятната конструкция, която са създали инките, трябва да знаете, че терасите са по 2 метра високи. През тях минава система от стълби, като стъпалата са вградени в стените.

Изчислено е, че всяко ниво представлява приблизително хиляда метра надморска височина при нормални условия на култивиране.


Терасите са оформени от подпорни стени и сложна система от напоителни канали, с плодородни почви, които позволяват отглеждането на повече от 250 вида растения. Голям басейн или езерце в горната част на обекта съхранява вода, която след това се пренася до всяко ниво чрез издълбани в камък напоителни канали, пише labrujulaverde.com.


Огромното количество пръст, което инките е трябвало да премахнат, за да създадат Морей, кара учените да смятат, че те са използвали вече съществуващи дупки. Например, от удар на метеорит.

Учените са единодушни - Морей е бил център за селскостопански изследвания. Тук инките са провеждали експерименти с реколтата и са прогнозирали добивите.


Всяка една тераса е осигурявала различни условия на отглеждане. Тази теория е подкрепена и от откритите от археолозите семена от различни видове култури.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg