Според легенда първият път, когато човек опитва чаша кафе, се е случил преди векове в земите на днес познатата Етиопия. Този човек бил млад пастир на име Калди, който бил запленен от свиренето на флейта, докато пасе козите си.

По едно време Калди забелязал, че животните му започват да се държат странно, когато ядат плода на малък храст. Младият пастир решил да последва примера им. Тогава за първи път са опитани зърната на кафето.

Затова не е никак необяснимо, камо ли изненадващо, че именно Етиопия е страната, в която можете да опитате специална чаша кафе. Особено ако проследите стъпка по стъпка дългия ритуал на приготвяне, който е характерен за местните и има вековна история.

Церемонията обикновено се осъществява от жена, която носи традиционна бяла рокля. Тя внимателно приготвя съдовете за приготвяне на кафето върху прясно откъснати ритуални билки, докато ароматът завладява разположените край нея хора.

Ето какво представлява ритуалът, описан в Lonely Planet’s travel guide:

Първо се измиват зърната зелено кафе, след това се изпичат, докато започнат да се пукат, отварят и променят цвета си. След това домакинята ги стрива и приготвя кафето. В този момент се разнася удивителен аромат.

Щом стане готово, кафето се сервира с внимание в съд с дълъг чучур. Етикетът повелява гостите да изпият 3 чаши кафе: третата, наречена Baraka, призовава за благословия.

Кафето е една от най-интересните храни на планетата. Историята му е удивителна и е променяла политики и иконимики, както и е стимулирала интелектуалната революция.

Именно поради това да изпиете чаша кафе в Етиопия е истинско приключение.

Не трябва да забравяме, че земите на тази страна са обитавани от много години. Като казваме много, според последните находки, там е открита най-голяма концентрация на човешки фосили.

Затова някои учени смятат, че родината на кафето е и родината на човека. Идеално място, където да стимулирате своите 10 000 вкусови рецептора, както и всички останали сетива.