Вероятно смятате, че сте човек, който се старае да щади природата. Рециклирате? Не разхищавате вода? Използвате хартиени торбички или пък платнени?

Обърнахте ли внимание обаче на храната в хладилника си. Какъв процент от нея отива в кофата за боклук?

Оказва се, че в САЩ около 40% от годната за консумация храна отива в кофата. Това е много неприятна статистика. Ако трансформирате това количество храна в пари, ще осъзнаете колко много от приходите си хвърляте на вятъра.

Днес ще ви предложим 4 прости начина, по който да престанете да изхвърляте толкова много храна и заедно с това да спестите пари.

1/ Пазарувайте интелигентно и пестете.

Винаги ходете в магазина със списък. Не се хвърляйте на продукти, които ви изглеждат добра покупка. Мислете предварително какво ще сготвите с купената храна, как можете да съчетаете продуктите и за колко време ще ви стигнат. Прекалено големите разфасовки понякога не са най-интелигентният избор.

2/ Възприемайте срокът „годно за употреба“ като препоръка.

Е, не ви съветваме да пиете развалено мляко. Вместо това ви препоръчваме да подправяте храните, които скоро ще се развалят, с малко сол. Така им давате още няколко дни „живот“.

Друг начин да оползотворите вложените пари е, като обърнете внимание на датата за годност. Продуктите пред разваляне вложете в следващата рецепта.

3/ Научете се как да съхранявате храната

Ще се учудите, като разберете колко много храна всъщност не е необходимо да слагате в хладилника си. Когато знаете как правилно да съхранявате продуктите, това ще удължи техният срок на годност.

4/ Купувайте „грозна“ продукция

Магазините имат тази практика да продават на по-ниска цена храните, които имат нетърговски вид. Възползвайте се от това.