Най-брилянтните прозрения на Уорън Бъфет

10917
Най-брилянтните прозрения на Уорън Бъфет

Уорън Бъфет, наричан още Оракулът от Омаха, е един от най-богатите хора в света. Той обаче е известен и с това, че е скромен и понякога склонен да се шегува със себе си и да омаловажава постиженията си.

Бъфет също така използва изключително лесен за разбиране език, когато говори за бизнес и инвестиции.

Много от неговите най-дълбокомислени цитати са включени в годишните му писма до акционерите на Berkshire Hathaway, които са задължително четиво. Други фрази са от различни интервюта, речи и коментари в печатни издания.

Ето и някои от най-добрите цитати на Оракулa от Омаха, подбрани от Business Insider:

Най-важното

"Правило номер 1: Никога не губете пари; Правило номер 2: Не забравяйте правило номер 1"

Бъдете алчни когато другите се страхуват

"Инвеститорите трябва да знаят, че въодушевлението и разходите са техни врагове. И ако държат да избират времето, в което да инвестира в акции, трябва да да се опитват да се страхуват, когато другите са алчни и да са алчни, само когато другите се страхуват."

Когато инвестирането се превръща в спекулиране

"Линията, разделяща инвестицията от спекулативната търговия, която никога не е ясна, се размазва още повече, когато повече пазарни участници наскоро са постигнали триумф. Нищо не успива разсъдъка така както големите количества пари, изкарани без усилия. След бурно преживяване от този тип, обикновено разумните хора преминават към поведение, подобно на това на Пепеляшка на бала. Те знаят, че ако останат на празненството повече, отколкото трябва, и продължат да спекулират с акциите на компании, които имат огромна пазарна оценка в сравнение с парите, които вероятно ще генерират в бъдеще, в крайна сметка могат да се появят тиквата и мишките. Те обаче не искат да пропуснат и минута от това страхотно парти. По тази причина замаяните участници планират да се оттеглят една секунди преди полунощ. Има един проблем обаче: Те танцуват в стаят, в която часовниците нямат стрелки."

Компанията срещу цената

"Много по-добре е да си купиш чудесна компания на добра цена, отколкото добра компания на чудесна цена."

За това да подбираш акциите

"При фондовия пазар, както и при бейзбола, не е задължително да замахваш срещу всяка топка, която лети към теб – можеш да изчакаш тази, която ти е удобна. Проблемът, когато управляваш пари е, че феновете ти постоянно крещят: „Удряй, некадърник!“

За съветите от Уолстрийт

"Уолстрийт е единственото място, до което хора отиват с Rolls-Royce, за да получат съвет от такива, които идват на работа с метрото".

За чорапите и акциите

"Преди много време Бен Греъм ме научи, че цената е това, което плащаш; а стойността е това, което получаваш. Независимо дали говорим за чорапи или акции, обичам да купувам качествена стока на намалена цена".

Не е необходимо да си гений

"Не е нужно да си ракетен физик. Инвестирането не е игра, в която човекът с коефициент на интелигентност 160 побеждава този с коефициент 130".

Четвъртият закон на движението на Нютон

"Преди много време сър Исак Нютон ни два три закона на движението, които са плод на неговия гений. Неговият талант обаче не се разпростира до инвестициите. Той губи пари от балона "Южно море“ като обяснява по-късно: “Мога да изчисля движението на звездите, но не и лудостта на хората.” Ако не е бил травматизиран от тази загуба, той вероятно е щял да открие и четвъртия закон на движението: За инвеститорите като цяло, доходността намалява, когато движението се увеличава."

Лошите неща не са очевидни, когато времената са добри

"В крайна сметка, човек може да разбере кой плува гол, чак след като мине отливът."

Срок на притежание на акциите

"Когато притежаваме част от забележителни компании със забележителен мениджмънт, нашият любим срок на притежание е завинаги."

Липсата на промяна

"Нашият подход извлича големи ползи по-скоро от липсата на промяна, отколкото от промяната. При дъвките Wrigley на мен ми харесва липсата на промяна. Не смятам, че марката ще пострада от интернет. Това е типът бизнес, който харесвам."

Времето тече

"Времето е приятел на чудесната компания и враг на посредствената."

Подходящият момент да направиш своя ход

"Най-доброто нещо, което ни се случва ,е когато някоя чудесна компания да изпадне временно в беда...Искаме да я купим, докато е още на операционната маса."

Избирайте съня пред допълнителните печалби

"Обещал съм на вас, на рейтинговите агенции и на себе си, винаги да управлявам Berkshire Hathaway с повече от достатъчно кеш. Ние никога не бихме искали да разчитаме на добрината на непознати, за да изпълняваме утрешните си задължения. Когато трябва да избирам, не бих сменил дори и една нощ сън за възможността за допълнителни печалби."

За управлението

"Опитвам се да купувам акции на компании, които са толкова чудесни, че и идиот би могъл да ги управлява. Защото рано или късно все някой такъв ще ги управлява."

В разгара на кредитната криза

"В дългосрочен план, новините за фондовия пазар ще са добри. През 20-и век САЩ премина през две световни войни и други травмиращи и скъпи военни конфликти; Голямата депресия; редица рецесии и финансова паника; петролни сътресения; грипна епидемия; и оставката на опозорен президент. Въпреки това Dow Jones нарасна от 66 до 11 497 пункта."

Последното може да накара човек да се зачуди

"Аз съм по-добър инвеститор, защото съм бизнесмен и по-добър бизнесмен, защото не съм инвеститор."

Автор: Админ

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Kameryn
# 0
07:12 | 20 December 2011
As Charlie Sheen says, this artclie is "WINNING!"
krammer
# 1
15:11 | 15 November 2011
"Опитвам се да купувам акции на компании, които са толкова чудесни, че и идиот би могъл да ги управлява. Защото рано или късно все някой такъв ще ги управлява." култово
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg