Най-дългите и най-тежките змии в света (снимки)

11838
Най-дългите и най-тежките змии в света (снимки)

© Pixabay/Instagram

Измерени или по тяхната дължина, или по тегло, най-големите живи змии в света са предимно членове на семействата Pythonidae и Boidae.

Повечето от тях са неотровни и включват анаконди, питони и боа, посочва World Atlas.

Някои от тези змии достигат дължина от 6 м и максимална маса, която може да надвишава 22 кг.


Всички тези влечуги играят жизненоважна роля за правилното функциониране на световната екосистема. Хищническата природа на повечето от тях помага за поддържането на деликатния естествен баланс.

Мрежестият питон - най-дългата змия в света

Мрежестият питон (Malayopython reticulatus) е най-дългата змия в света с приблизителна дължина от 1.5 до 6.5 м. Тежи между 1 и 75 кг. Най-големият екземпляр, измерен в Баликпапан, Индонезия, под анестезия, е дълъг 6.95 м и тежи 59 кг.

Специфичният епитет „ретикулатус“ се отнася до сложния цветен модел на змията, който я предпазва от хищници, като същевременно й помага да улови плячката си. Този вид питон е неотровен, като се храни с големи бозайници, примати, прасета, птици и гризачи. Обитава дъждовни гори и пасища в страните от Южна и Югоизточна Азия.

Във Флорида заловиха 6-метров питонЕкземплярът е заловен на 60 километра западно от Маями от двама ловци

Кралската кобра - най-дългата отровна змия в света

Кралската кобра (Ophiophagus hannah) е най-дългата отровна змия в света. Достига дължина от 3.18 до 4 м и тежи около 6 кг. Най-дългият известен екземпляр е с размери около 5.85 м.

Общото наименование „офиофаг“ се отнася до факта, че кралските кобри се хранят с други змии. Диетата им включва и гризачи, птици и гущери.

Кралската кобра е загубила голяма част от местообитанията си поради обезлесяване. Видът обитава гъсти гори, мангрови блата, земеделски земи и предпочита да остане близо до езера, потоци и други водни басейни.

Среща се в Индийския субконтинент, както и в други страни от Южна и Югоизточна Азия, включително Китай, Виетнам, Мианмар, Индонезия, Камбоджа, Филипини и Тайланд.

Жълтата морска змия - най-дългата водна змия в света

Жълтата морска змия (Hydrophis spiralis) е най-дългият вид водна змия в света, чиято дължина е приблизително 3 м. Повечето от откритите екземпляри обаче са дълги по-малко от 2 м. Хранят се предимно съд змиорки.

Този вид змии обикновено се срещат на калните, пясъчни дъна на океана, като се смята, че живеят  до 50 м под водната повърхност. Жълтите морски змии обитават северната част на Индийския океан и различни части на Югоизточна Азия, както и Нова Каледония, Филипините и Нова Гвинея.

Зелената анаконда - най-тежката змия в света

Зелената анаконда (Eunectes murinus) е най-тежката змия в света и един от най-дългите видове змии. Тя има приблизителна дължина от около 5.21 м, като женските са по-големи от мъжките.

Най-тежкият екземпляр е с размери 5.2 м и тегло от 97.5 кг. Тази неотровна боа има разнообразна диета, варираща от риби, костенурки, птици, елени, диви прасета, каймани и капибари до дори ягуари.

Местообитание и ареал: Този вид змия обитава блата, блата, бавно движещи се потоци и реки в тропическите гори. Те се срещат в континента Южна Америка, на изток от Андите, в страните Бразилия, Боливия, Колумбия, Венецуела, Еквадор, Перу, Гвиани, а също и в Тринидад и Северен Парагвай.

Източната диамантена гърмяща змия - най-тежката отровна змия

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kevin Price (@socalrattler)

Източната гърмяща диамантена змия (Crotalus adamanteus) е един от най-тежките известни видове отровни змии в света и е най-големият известен вид гърмяща змия.

Тя има средна дължина 1.5-1.8 м и тегло около 5.5-6.8 кг. Възрастните екземпляри се хранят с малки бозайници, като катерици, плъхове и зайци, а също и с малки птици.

Този вид змия обитава крайбрежните гори, равнинните гори, храсталаците, а също и блатните гори между бариерните рифове в югоизточната част на САЩ.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg