Най-добрите и най-лошите съставки, които да добавите към кафето

2252
Най-добрите и най-лошите съставки, които да добавите към кафето

Всеки си има свои предпочитания за кафето.

За един черно късо еспресо, за друг нес кафе с 1 л. захар, за трети – капучино с овсено мляко, а някои предпочитат с много сметана.

Но доколко всички тези добавки имат положителен, отрицателен или неутрален ефект върху вашето здраве? И кои са по-здравословни опции, които да опитате?

Изкуствени подсладители (неутрални)

Заместителите на захар имат много имена – от нутрасуит през сукралоза до аспартам. Но всички те правят едно нещо - да осигурят по-нискокалорична алтернатива на традиционната захар, която съдържа 16 калории на чаена лъжичка. В зависимост от марката, изкуствените подсладители, всъщност, могат да бъдат с 200-700 пъти по-сладки от трапезната захар.


До скоро изкуствените подсладители бяха отричани, но в последните години диетолозите установяват, че не са толкова лоши и могат да предотвратят кариес и дори скокове в кръвната захар за хора, страдащи от диабет.

Но внимавайте, излишната консумация може да причини проблеми с храносмилането, като диария или дискомфорт. Ако търсите вариант с ниско съдържание на калории, може да опитате естествен заместител на захарта, като стевия или агаве.

Бяла захар (отрицателна)

Подслаждането на горчивата сутрешна напитка с лъжица захар е класически метод за балансиране на вкуса й. За съжаление, захарта не задоволява никакви хранителни нужди и консумацията на твърде много може да доведе до рискове за здравето, включително диабет и наддаване на тегло.

Дори да смятате, че не добавяте много захар към кафето си, проблемът е, когато изпиете няколко чаши на ден. Ако имате нужда от сладост, експерти препоръчват да добавите кокосова захар, която съдържа повече витамини и минерали от рафинираната бяла захар и има прекрасен аромат, подобен на карамел.

Мляко на растителна основа (положително)

Независимо дали искате да намалите въглеродния отпечатък или ограничавате консумацията на млечни продукти, растителните напитки са вкусна алтернатива за сутрешното кафе. Днес може да се намерят много различни видове – високопротеинови, ароматизирани, подсладени и обикновени.

Млякото на растителна основа съдържа три основни хранителни вещества: въглехидрати, мазнини и протеини. Тези макронутриенти дават възможност на организма да функционира правилно; освен това те могат да намалят киселинността на кафето.

Прахообразна сметана (отрицателна)

Комбинация от подсладители, ароматизиращи агенти и частично хидрогенирано масло (т.е. трансмазнини), сметаната на прах може да е ароматна, но калорична добавка. Изберете мляко на растителна основа.

Краве мляко (положително)

Източник на калций, витамин D и протеини, млякото - независимо дали е обезмаслено, 2% или пълномаслено - съдържа по-малко наситени мазнини и захар от обработените сметани. Някои изследвания предупреждават да не се консумират твърде много млечни продукти, докато други показват ползите от редовния прием на млечни.

Ако изпитвате странични ефекти, като подуване на корема, газове или диария, след консумация на млечни продукти, може да имате непоносимост и да изберете растителните алтернативи.

Масло или кокосово масло (неутрално)

Това кафе е любимо на хората, които следват кето диета. То се приготвя с 1 до 2 супени лъжици мазнина - кокосово масло, или масло, което се разбива и консумира като заместител на закуската. Феновете подчертават предимствата на средноверижните триглицериди (MCT), открити в кокосовото масло, които могат да помогнат за постигане на ситост и да предотвратят натрупването на мазнини.

Тази напитка може да стигне близо 500 калории с почти 50 грама мазнини, еквивалентно на 14 парчета бекон. Докато мазнините са основен компонент на здравословното хранене, прекаляването с тях може да повиши нивата на холестерола.

Затова, ако искате да консумирате такова кафе, сложете половин чаена лъжичка или опитайте с крем на растителна основа, като кокосов, който би добавил по-малко калории и по-малко наситени мазнини.

Подправки (добри)

Щипка канела върху капучино или куркума в млечно лате може да засили вкуса и да осигури някои допълнителни ползи за здравето. Канелата може да помогне за балансиране на кръвната глюкоза поради химичното вещество цинамалдехид, което понижава кръвната захар, а куркумата е пълна с антиоксидантния куркумин.

Ароматизирани сиропи (отрицателни)

Карамел, ванилия, крем брюле, мента и бял шоколад са някои от вкусните опции, от които можем да избираме, за да добавим малко разнообразие към нашето кафе. Перфектно формулирана смес от сироп и екстракти, тези ароматизатори са вкусни в малки дози, но имайте предвид, че една порция съдържа около 100 калории и 25 грама захар.

Ако обичате сладките неща, но искате да ограничите приема на захар, помислете за естествен подсладител, като кленов сироп или мед, или разбъркайте с  екстракт от ванилия. Ароматизираните кафе на зърна са друг забавен начин да смесите вкуса на вашето кафе, без да добавяте допълнителни калории.

Бита сметана (отрицателна)

Тя е вкусно лакомство, но ще добави калории, мазнини и захар към сутрешното ви кафе. За допълнителна кремообразност разпенвайте малко пълномаслено мляко или заменете с кокосово мляко, което има по-високо съдържание на мазнини.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg